S överväger avgångskrav efter Trollfabriken-granskning

Publicerad 2024-07-04 12.53

Peter Hultqvist. Arkivbild.

Socialdemokraterna utesluter inte att partiet kan kräva att generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar, Magnus Hjort, ska avgå.

Det meddelar S-toppen Peter Hultqvist efter en utfrågning av Hjort i riksdagens försvarsutskott.

– Vi har inte avgjort frågan, säger han.

På torsdagen höll riksdagens försvarsutskott en utfrågning av Magnus Hjort, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF.

Anledningen var myndighetens anmälan till Granskningsnämnden mot TV4:s Kalla fakta efter programmets avslöjanden om Sverigedemokraternas anonyma konton.

I sin anmälan krävde myndigheten att TV4 skulle ta bort en del av programmet. Kravet kan uppfattas som censur och har kritiserats.

I efterhand har Magnus Hjort sagt att myndigheten agerat förhastat.

– Hur en ledning agerar inledningsvis i en krissituation är väldigt viktigt för hur hela scenariot sedan utvecklar sig, säger Socialdemokraternas ordförande i utskottet Peter Hultqvist.

Magnus Hjort.

S ser mycket allvarligt på myndighetens agerande och ledningen har brustit, anser Peter Hultqvist.

– Agerandet har en bäring på en grundläggande kompetensfråga, säger han.

Du säger att ledningen har agerat inkompetent?

– Jag tycker inte att den har varit bra på något sätt och det bevisas av att de gick ut med den här så kallade rättelsen.

Magnus Hjort var kallad till utskottet, men deltog digitalt via länk. Aftonbladet har sökt Magnus Hjort för en intervju. Myndigheten låter hälsa att generaldirektören har semester.

Peter Hultqvist säger att S nu ska utvärdera samtalet och kommer att återkomma om partiet vill gå vidare mot avgångskrav.

– Vi har inte avgjort frågan.