Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Justerar Kalla fakta-anmälan: "Finns brister"

TT

Publicerad 2024-05-28

Magnus Hjort, generaldirektör för myndigheten för psykologiskt försvar. Arkivbild.

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) kommer att justera sin anmälan till Granskningsnämnden gällande TV4:s Kalla fakta och deras granskning om SD:s anonyma konton.

– Det finns brister i hur vi formulerar oss, säger generaldirektör Magnus Hjort.

Vad är det som har brustit?

– Det är till exempel ett stycke där vi mer eller mindre föreskriver vad vi tycker att Granskningsnämnden ska vidta för åtgärder. Och det ligger ju utanför Granskningsnämndens mandat. Här har vi brustit och det måste vi korrigera är min bedömning.

MPF:s anmälan grundar sig i intervjuer med myndigheten, som är med i Kalla faktas granskning av SD:s så kallade trollfabrik, och att de ska vara tagna ur sitt sammanhang.

Håller fast vid kritik

Anmälan, där MPF vill att Granskningsnämnden ålägger TV4 att klippa bort intervjuerna har kritiserats, bland annat av Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Hur kan det ha brustit i formuleringarna på detta sätt?

– Det är våra kvalitetssäkringsrutiner som inte har varit optimala helt enkelt och det är något som vi får ta på oss, säger Magnus Hjort.

Hjort står däremot fast vid kritiken om att intervjuerna i Kalla fakta tagits ur sitt sammanhang.

Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg säger att det är bra att formuleringarna i anmälan ska ändras.

– Men att en myndighet inte har koll på lagen, på grundlagen i det här fallet, tycker jag är bekymmersamt. Jag blir oroad när man inte vet de lagliga ramarna kring hur man kan agera, hur de ser ut, säger han.

Öppnar för dialog

Fredrick Malmberg säger att Justitiekanslern eller Justitieombudsmannen kommer att titta på MPF:s agerande. Han håller fast vid att det använda materialet från MPF var relevant.

Hjort säger att en dialog med TV4 om intervjuerna var myndighetens första val, före anmälan, och att den dörren är öppen.

– TV4 är jättevälkomna att ta upp en dialog med oss.

Skulle en sådan dialog kunna leda till att anmälan dras tillbaka?

– Det får vi titta på då, var den dialogen innehåller. Men vi välkomnar en dialog.

Följ ämnen i artikeln