Expert: Ett av de svagare talen jag hört

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-07-19 12.01

Nattens tal, då Donald Trump accepterade sin nominering som presidentkandidat, var svagt – sett till både innehåll och framförande, enligt USA-experten Frida Stranne.

– Ett av de svagare acceptanstalen jag har hört och jag tycker inte att han fick så mycket entusiasm från publiken som han brukar.

Talet är till för att elda upp kampanjen och konventet är ett startskott inför slutspurten fram till valet. Tanken är att elda på partiet som helhet samt sätta fingret på viktiga frågor.

– Han nådde inte ut och innehållsmässigt var det snarare svamligt än tydligt, säger Frida Stranne till TT.

Samtidigt har andra tal under konventet varit lysande, säger Stranne. Till exempel ett av Donalds Trumps barnbarn och även vicepresidentkandidaten J D Vance höll ett bättre tal sett till vad de vill uppnå.

Sammantaget gjorde andra starka tal konventet lyckosamt för partiets syften, framhåller Stranne.

Enighet?

Efter mordförsöket sade Donald Trump till Washington Examiner att acceptanstalet skulle skrivas om och att ”det kommer vara ett helt annat slags tal nu”. Talet innehöll nu bitar om ett enat USA och Trump sade att oenigheten och splittringen i landet måste läkas.

Det är en annorlunda ton än tidigare och han gick inte lika hårt på med attacker mot president Joe Biden som han brukar, säger Stranne.

– Ett mordförsök är ju såklart för vem som helst en omtumlande sak som kan leda till förändring. Men det är alldeles för tidigt att säga om den förändrade retoriken innebär någon typ av politisk förändring.

Talet var dock inte utan skarp kritik mot både demokraterna och Biden samt den häxjakt som Trump anser sig vara utsatt för.

– Det var mycket om hur bra USA var när han var president och hur dåligt det är nu. Och där var det en hel del faktafel i de påståendena.

Bland annat sade han att miljoner människor dött på grund av illegal invandring och att ekonomin blomstrade när han lämnade presidentposten.

Hårdare gränskontroll

Presidentkandidaten lyfte sina huvudfrågor, som belyser vad man kan vänta sig från politiken: gränskontroll och ekonomi. Han öppnade bland annat upp för att börja borra efter olja.

Trump talade om att slänga ut illegala invandrare men fokuserade inte på specifika grupper utan menande att alla är välkomna – på laglig väg. Retoriken handlade även om att illegala invandrare tar jobb från svarta och latinamerikanska medborgare.

Ett sätt att locka till sig mittenväljare tror Stranne, de som inte gärna röstar på Demokraterna men som tyckt att Trump är för kontroversiell, men framför allt för att vinna svarta och latinoröster.