Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Biden tvingas stoppa "elak" tv-reklam mot Trump

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-07-16

Efter mordförsöket tvingas president Joe Bidens team nu pausa all reklam där han utmålar Donald Trump som ett hot mot nationen. Bild från 14 juli när han talar till nationen efter mordförsöket på Trump.

Den nya aggressiva kampanjstrategi som Joe Bidens team filat på i veckor har pausats. All reklam där USA:s president utmålar rivalen Donald Trump som ett hot mot demokratin har snabbt dragits tillbaka efter mordförsöket.

Efter skjutningen mot Trump gick Biden ut i ett tal till nationen, tonade ned den politiska retoriken och manade till lugn. Mordförsöket gjorde det även omöjligt att lansera den nya, mer aggressiva kampanjstrategi som Bidens team filat på i veckor.

– Det är en osäker vecka politiskt som väntar, säger Karin Henriksson, journalist och USA-kännare.

”Signalerat en ny Trump”

Vad Trump säger i sitt tal på Republikanernas pågående konvent, där han officiellt väntas utses till partiets presidentkandidat, blir viktigt, enligt Henriksson.

– Han har signalerat att det ska bli en ny Trump som kommer att vara mer enande. Det måste demokraterna förhålla sig till. Samtidigt måste Biden vara ute och visa att han är vid god vigör och klar i knoppen. För Biden är varenda framträdande nu ett test på hans mentala hälsa.

Bidens team har ännu inte bestämt när reklamkampanjen mot Trump ska återupptas. Men att pausa kampanjen var det enkla beslutet.

– Bidens team vill först se hur Trump reagerar och vad republikanerna säger under veckan, innan man bestämmer sig, säger Henriksson.

Under flera veckor har fokus legat på Bidens ålder och hälsa, efter debatten i slutet av juni där han hade märkbart svårt att formulera meningar, snubblade på orden och verkade svag. Det har lett till att flera högt uppsatta demokrater krävt att han ska avgå som Demokraternas presidentkandidat.

Förlorad tid

För Biden innebär det nya läget missade chanser att visa att han förtjänar att fortsätta att leda landet i ytterligare en mandatperiod.

– Det här innebär två saker kan man säga. Dels är det en respit för Biden då kraven på att han ska dra sig ur presidentvalskampanjen har dämpats, säger Henriksson.

– Men det innebär även förlorad tid i kampanjandet när tanken var att demokraterna skulle köra fullt med massor av elak tv-reklam om Trump när han är på sitt konvent.

Med 111 dagar kvar till valet, som hålls den 5 november 2024, har fokuset hittills legat på presidentkandidaterna mer än på deras politik, enligt Karin Henriksson.

– Men så småningom måste sakfrågorna komma i fokus i valkampanjen, det är två väldigt skilda visioner av hur USA ska styras som Biden och Trump presenterar.

ANNONS