Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Skolor stängs efter Trumps lögner

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-09-13 21.32

För andra dagen i rad har skolor i Springfield i USA evakuerats. Orsaken är bombhot i svallvågorna efter Donald Trumps påståenden om att invandrare äter husdjur.

Republikanernas presidentkandidat Trump hävdade i veckans debatt med demokraternas Kamala Harris att haitiska migranter i Springfield i delstaten Ohio äter folks hundar och katter.

Påståendet är helt osant, enligt en rad amerikanska medier. Men trots att stadsledningen och polisen har uppgett att de inte mottagit några tillförlitliga rapporter om husdjursätande – eller att husdjur över huvud taget skadats av migranter – har spänningen ökat i den lilla staden.

Både på torsdagen och fredagen har hot riktats mot skolor som antingen stängts eller evakuerats. Federala polisen FBI utreder dessutom hot mot den lokal föreningen för haitier.

Ryktena började med ett inlägg på X som hävdade att ”ankor och husdjur försvinner” i staden. Flera republikaner med Donald Trump i spetsen eldade på och skyllde på en ”invasion” av migranter.

Stadens borgmästare Rob Rue säger till CNN att alla husdjur och deras ägare kan känna sig säkra i Springfield, men att hoten är farliga.

– Vi behöver hjälp, inte hat, säger han.

Biden ryter ifrån

På ett valmöte i Arizona på torsdagen fortsatte Trump sina anklagelser och hävdade att 20 000 ”illegala” personer ”förstör (Springfieldbornas) sätt att leva” och våldtar och mördar unga flickor.

Ytterligare ett dygn senare sade han att de ”barbariska brottslingarna” skulle massdeporteras om han blev president.

President Joe Biden röt på fredagen till mot ryktesspridningen och sade att ”det finns inte någon plats i USA” för sådant.

– Det här måste ta slut, det han gör måste upphöra, sade han om Trumps uttalanden.

Springfield var i många år en stad med minskande befolkning och ekonomisk nedgång innan runt 20 000 haitier flyttade in och nu utgör en fjärdedel av invånarna. Stadens ekonomi har enligt AFP sedan dess kraftigt förbättrats.

Pojke dog

Motsättningarna mellan lokalbefolkningen och de inflyttade blossade upp förra året när haitier krockade med en skolbuss och en elvaårig pojke omkom.

Pojkens pappa Nathan Clark väckte i veckan rubriker när han pratade om den inflammerade stämningen där hans son Aidans död använts av främlingsfientliga röster.

– De kan spy ut allt hat de vill. Men de har inte, och har aldrig haft, tillåtelse att använda Aidens namn, för att göra det sade han.

ANNONS