Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Magnumfotografer sätter fokus på klimatflyktingar

Uppdaterad 17.25 | Publicerad 17.12

Flickor drabbas ofta hårdast när när familjer kämpar för att överleva i spåren av klimatförändringarna. Magnumfotografen Lindokuhle Sobekwa har dokumenterat livet i flyktinglägret Aw - Barre i Jijiga i Etiopien under temat ”Peace for all” initierat av Uniqlo.

Med en fotoutställning i Kungsträdgården, Stockholm, vill kända fotografer sätta fokus på barn i utsatta områden som är på flykt från konflikter, våld och klimatförändringar. Utställningen ”Peace for all” finns på platser som New York, Hanoi, Rom, Amsterdam och Kuala Lumpur med flera andra.

Torkan i Etiopien, Kenya och Somalia är den värsta på 40 år. Redan idag har antalet människor som lever på gränsen till svält i de tre länderna mer än dubblerats sedan förra året. Det visar en rapport som Rädda Barnen gjort tillsammans med Oxfam. Klimatförändringarna slår extra hårt mot de barn som bor i konfliktområden och som redan upplever ojämlikhet och diskriminering på grund av kön, funktionsnedsättning eller ursprung.

Nyligen tilldelades  Lindokuhle Sobekwa det första John Kobal-stipendiet, som presenterades på Tate Modern i mars 2023. Sobekwa blev medlem 2022 i Magnum Photos.

Genom en ny världsomspännande fotoutställning har det japanska klädföretaget Uniqlo initierat en kampanj för att lyfta situationen för utsatta barn i område där konflikter, våld och torka råder. Och det gör det tillsammans med den dokumentära bildbyrån Magnum under namnet ”Peace for all”.

Ett barn formar händerna i form av ett hjärta i ett barnhem i Rumänien. Fångat av magnumfotografen  Olivia Arthur för Rädda Barnen.

Skildrar barns vardagliga händelser i konflikområden

På plats vid invigningen av fotoutställningen i Kungsträdgården, Stockholm, var magnumfotografen Lindokuhle Sobekwa från Sydafrika som dokumenterat barn och ungdomar i flyktinglägret Aw - Barre i Jijiga i Etiopien.

– Jag ville dokumentera det vardagliga livet i flyktinglägret så jag gav barnen en kamera så de fick fotografera situationer där de kände sig trygga och hoppfulla. Det kunde vara vardagliga händelser eller bara spontana infall. Det blev många känslosamma situationer där familjen ofta var i centrum och representerade den trygga platsen. Många av barnen är födda i lägret men har ändå en framtidstro som är värd att lyftas, att det finns ett liv bortom horisonten, berättar han.

Tre svenska organisationer får ta del av insamlade pengar där försäljning av T-shirts från Uniqlo med fotografier från utställande fotograferna ger 100 procents återbäring. Från vänster, Åsa Widell, UNHCR- FN:s flyktingorgan, Jaana Kovalainen, Rädda barnen, Nathalie Piehl, Plan International.

Peace for all är ett välgörenhetsprojekt initierat av Uniqlo för att med hjälp av kläder bidra till en positiv förändring i världen. Inom ramen för initiativet designas T-shirts av välkända designers, konstnärer och fotografer där 100 procent av vinsten från försäljningen går direkt till tre internationella humanitära organisationer: UNHCR, Rädda Barnen och Plan International, som hjälper människor drabbade av fattigdom, diskriminering, våld och konflikt. Två år efter att projektet startat har mer än fyra miljoner T-shirts sålts globalt, och 8,8 miljoner USD har samlats in.

För mer information om utställningen besök: uniqlo.com/jp/en/contents/sustainability/peace-for-all/event/magnum/

Fotoutställningen är tillgänglig för allmänheten i över 10 olika städer runt om i världen och är gratis. Utställningen pågår till och med den 17 oktober 2024.