Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Café i Stockholm först ut med att rena bryggkaffe från PFAS

Publicerad 11.50

Maximillian Lundin på Bluewater berättar om tekniken bakom reningen av vattnet från PFAS.

PFAS i dricksvattnet är numera mer regel än undantag. Det innebär att vattenbaserade drycker som te och kaffe bryggt på kranvatten även de innehåller PFAS. Ett café på Skeppsholmen är först i Sverige att erbjuda bryggkaffe fritt från PFAS, mikroplaster och bly.

– Vår filosofi är att jobba med ekologiska produkter i vårt café, därför ligger rening från PFAS i vårt intresse, säger Fredrik Ekman, delägare i Skeppsbro bageri på Skeppsholmen.

Följ ämnen

Det är i ett samarbete med svenska Bluewater som Skeppsbro café har installerat ett reningssystem som med hjälp av en unik omvänd osmosisk teknik tar bort föroreningar som PFAS, mikroplaster och giftiga metaller för ett renare vatten. En process som även ska ge bättre smak på kaffet.
– Med hjälp av en app får man full kontroll över vattnet de använder för att göra det perfekta kaffet. Med hjälp av Bluewater-appen kan du anpassa mineralerna i vattnet för att passa bönorna, säger Maximillian Lundin, före detta kock som leder Bluewaters kaffesatsning vars filtersystem redan finns etablerat på kaféer i Storbritannien.

Fredrik Ekman, delägare i Skeppsbro bageri på Skeppsholmen är först ut i Sverige med att installera en kaffemaskin som renar bryggkaffe från PFAS-ämnen.

Vatten renas upp till 10 gånger effektivare än med traditionella kolfilter och tanken med att rena vattnet är att använda PFAS-fritt vatten i hela produktionskedjan i kaféet.

– På sikt kommer vi även att baka våra bakverk med renat vatten, berättar Fredrik Ekman som driver kaféet tillsammans med mästarbagaren Håkan Johansson.

Förutom att Café Station-systemet renar vattnet från PFAS, mikroplaster och andra föroreningar finns en funktion för att mineralisera vattnet. Det är i sig också en möjlighet att påverka smaken på kaffet.