Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Femton nya skönhetsjättar anmälda för PFAS

Uppdaterad 08.45 | Publicerad 08.43

Åhlens är en av många som säljer skönhetsprodukter med PFAS i.

Femton nya skönhetsjättar anmäls av Kemikalieinspektionen för att sälja produkter som innehåller PFAS. Bland de som anmälts av Kemikalieinspektionen är Lyko, Åhlens och Apohem.

Följ ämnen

2023 kunde Aftonbladet avslöja att L’Oreal hade fortsatt med PFAS-användning i sina produkter trots att de bestämt sig för att fasa ut det 2018. Efter det har bland andra Bianca Ingrossos Caia och LH Cosmetics åtalsanmälts av Kemikalieinspektionen för innehåll av PFAS. Nu läggs ytterligare ett dussintal bolag till i åtalsanmälan av Kemikalieinspektionen för att ha sålt kosmetiska produkter med hälsofarliga ämnen. Bland de anmälda finns Lyko, Åhléns, franskägda kedjan Sephora Sweden och flera onlinebaserade skönhetsbutiker och nätapoteket Apohem, rapporterar Siren.

Totalt har Kemikalieinspektionen nu åtalsanmält 15 av 45 granskade branschbolag inom ramen för ett EU-gemensamt tillsynsprojekt med fokus på bland annat förbjudna PFAS-ämnen.

 – Det är första gången som vi gjort en riktad tillsyn av kosmetika och vi hade inte någon kännedom om utbredningen att utgå ifrån på förhand, säger Kemikalieinspektionens projektledare Henrik Hedlund till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholms universitet har utfört, på uppdrag av Kemikalieinspektionen, kan utsläppen av PFAS från kosmetiska produkter uppgå till så mycket som 11 000–38 000 kilo fluor per år inom EU.

PFAS används i skönhetsproduter för att de har vattenavstötande effekter eller som mjukgörare. När de sköljs av kan de komma in i grundvattnet och orsaka problem i kroppen som hormonstörningar och tumörer.

Kemikalieinspektionen vill se EU-förbud mot PFAS

De PFAS ämnen som Kemikalieinspektionen nu har tittat efter är perfluorononyl dimethicone och de så kallade cykliska silikonerna D4 och D5, de sistnämnda har mjukgörande egenskaper och hittas främst i balsam och hårprodukter. Den förstnämda förekommmer i sminkpennor och makeup.
De nu anmälda bolagen har i de flesta fall svarat Kemikalieinspektionen att produkterna har tagits bort från hyllorna i samband med tillsynen. Sephora Sweden lämnade dock så pass motstridiga besked att myndigheten i juni beslutade om ett försäljningsförbud, rapporterar Siren.

Kemikalieinspektionen hoppas på ett påskyndat EU-förbud. Det är de komplicerade hälsofarliga strukturerna kring PFAS som gör att Kemikalieinspektionerna i flera länder vill se en skärpning av lagarna kring evighetskemikalien och i februari förra året förbjöds en viss typ av PFAS i kosmetika.

– Det finns en stor kunskapsbrist kring giftigheten hos PFAS-ämnen som gör att vi vill ha fram ett snabbt förbud, sa Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen och projektledare för myndighetens arbete med en bred PFAS-begränsning i EU, i samband med Aftonbladets granskning.

PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor och komplex grupp kemikalier som är extremt svårnedbrytbara i miljön. Studier har kopplat PFAS-exponering till ökad risk för bland annat cancersjukdomar och nedsatt immunförsvar.