Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Zelenskyj: Vill få ryssarna att hata Putin

Publicerad 2024-10-17 10.51

Stöd oss – annars stärker ni Ryssland, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på plats i Bryssel för att presentera sin ”segerplan” för EU-ledarna.

Ungern varnar för världskrig.

Zelenskyj kom till Bryssel på torsdagsmorgonen för att berätta mer om sin plan för EU-ländernas stats- och regeringschefer.

– Det viktigaste med den här planen är att den inte hänger på vad Ryssland vill, utan bara på vad våra partner kan göra, sade presidenten.

Förhoppningen är fred redan 2025.

– Om vi startar nu och följer planen så kan vi få slut på kriget så tidigt som nästa år. Segerplanen är en bro till ett framgångsrikt andra fredstoppmöte, hävdade Zelenskyj.

En av pusselbitarna är klartecken för att kunna slå mot mål inne i Ryssland.

– Så att ryssarna kan börja känna av kriget och börja hata Putin för det.

”Inte ensamma”

På en presskonferens efteråt ville han inte gå in på vad han fått höra av EU-ledarna eller eventuella löften om olika former av stöd eller en Nato-inbjudan.

– Men om vi inte får stöd så blir det väldigt svårt. Det kommer i stället att bli något som stärker Ryssland. Det vore ett stort misstag, sade Zelenskyj bland annat.

Statsminister Ulf Kristersson (M) betonade samtidigt att toppmötet främst handlade om att lyssna på planen – inte om att godkänna den eller ge den sitt stöd.

Är planen realistisk?

– Det är väldigt svårt att värdera det. Jag har inte sett helheten än. Men de grundläggande förutsättningarna, att Ukraina ska ha rätt till sin territoriella integritet, att Ukraina ska kunna försvara sig med full kraft med de vapen vi ger dem och att Ukraina har en plats i både EU och Nato, det är oerhört realistiska saker, sade Kristersson på väg in till mötet.

Tredje världskriget?

Från Ungern – EU:s mest Ukraina-skeptiska land – är det dock tummen ned.

”Zelenskyj presenterade sin så kallade 'segerplan'. Varje steg pekar mot en upptrappning. Det här är den snabbaste vägen mot tredje världskriget”, skrev premiärminister Viktor Orbáns stabschef Balázs Orbán på X om planen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovar dock att EU som helhet står stadigt vid Ukrainas sida.

– Vårt stöd är orubbligt och kommer att fortsätta så länge som det krävs, säger hon på presskonferensen efter toppmötets slut.