Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Nato: Ska diskutera segerplanen med Ukraina

Publicerad 2024-10-16 15.57

Natos generalsekreterare Mark Rutte. Arkivfoto.

Ukrainas ”segerplan” ska diskuteras när Natos försvarsministrar samlas i Bryssel.

Frågan är hur långt alliansen kan sträcka sig kring Ukrainas önskemål om en formell inbjudan till medlemskap.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är inbjuden att delta i EU-ländernas toppmöte som inleds i Bryssel på torsdagsmorgonen.

Zelenskyj har lovat berätta för EU-ledarna om sin omtalade segerplan. Om han även kommer att besöka Natohögkvarteret i Bryssel är dock ännu oklart.

– Vi är i nära kontakt med Ukraina för att se hur vi kan ta nästa steg på ett sätt som är effektivt och fruktsamt. Jag kan inte ge er alla detaljer men segerplanen diskuterar vi såklart med dem och hur vi tar den ett steg längre, säger Natos generalsekreterare Mark Rutte.

Enligt USA ska president Joe Biden tala i telefon med Zelenskyj under onsdagen. De två kommer däremot inte att hinna träffas under den resa till Tyskland som Biden inleder på torsdagen.

En tung del i segerplanen är att Ukraina ska få en formell inbjudan till Natomedlemskap – även om själva medlemskapet sedan kan komma att dröja.

Några klara besked på det temat ges dock inte från Rutte, mer än ett upprepande av tidigare löften.

– Ukraina kommer att gå in i alliansen när tiden är mogen, säger generalsekreteraren på sin presskonferens inför veckans försvarsministermöte.