Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Zelenskyjs segerplan: Fem punkter för fred

Uppdaterad 14.19 | Publicerad 12.18

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inför parlamentet i Kiev under onsdagen.

Fem punkter – och tre hemliga bilagor – ska bringa fred till Ukraina, enligt president Volodymyr Zelenskyj som nu presenterar sin så kallade ”segerplan”.

– Ryssland måste förlora kriget, säger han till det ukrainska parlamentet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har de senaste veckorna gjort en rundresa till flera länder för att presentera segerplanen för olika ledare. Nu talar han till det egna landets parlament om detaljerna i planen.

Det är inte aktuellt att frysa konflikten, det vill säga upphöra de väpnade striderna utan att något fredsavtal eller liknande införs. Att ge upp ukrainskt territorium i utbyte mot fred är inte heller förhandlingsbart, meddelar presidenten, och presenterar därefter segerplanens fem punkter.

– Den första punkten är en Natoinbjudan, nu, säger presidenten i talet till lagstiftarna, och hävdar att Moskva kunnat underminera den europeiska säkerheten just eftersom Ukraina inte är medlem i försvarsalliansen.

Hemlig ansökan

Punkt två gäller försvaret, och innefattar en oåterkallelig förstärkning av Ukrainas militära försvar, säger Zelenskyj enligt uttalandet som publicerats på det ukrainska presidentämbetets hemsida.

För detta krävs bland annat förbättrat luftförsvar, att allierade parter tillåter sina långdistansvapen att användas på alla territorium som ockuperas av Ryssland, samt mot militära mål i Ryssland, och underrättelsehjälp. En av de hemliga bilagorna gäller detta.

Den tredje punkten handlar om avskräckning. Ukraina föreslår att ett ”omfattande icke-nukleärt strategiskt avskräckningspaket” sätts in på ukrainsk mark för att skydda landet från militära hot från Ryssland framöver, samt tvinga Ryssland till diplomatiska förhandlingar. Om detta har Ukraina lämnat en ”hemlig ansökan” till USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland.

Den fjärde delen av segerplanen gäller Ukrainas ekonomiska resurser. Även här finns en hemlig bilaga som skickats till berörda parter, konstaterar Zelenskyj.

Ukraina vill se USA, tillsammans med andra parter som EU, ingå i ett särskilt avtal om gemensamt skydd av viktiga resurser som till exempel ukrainska metaller som ska användas för att stärka Ukrainas allierade.

Dela erfarenhet efter kriget

Den sista punkten berör efterkrigstiden. Ukraina kommer då ha en av världens mest erfarna militär, säger presidenten, med unik erfarenhet av modern krigföring som då kommer att erbjudas Nato. Ukrainska enheter ämnas stationeras i Europa tillsammans med amerikanska styrkor.

– Denna ukrainska erfarenhet bör användas för att stärka försvaret av alliansen och garantera säkerheten i Europa, säger Volodymyr Zelenskyj.

Kreml har omedelbart svarat på segerplanen, som talespersonen Dmitrij Peskov kallar ”kortlivad”, och uppmanar Kiev att ”nyktra till”, skriver AFP.