Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

"Ukraina förtjänar att bli medlem i Nato"

Publicerad 2024-10-17 18.47

Ge oss en inbjudan, manar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Natobesök.

Men allt tyder på att han fortsatt får vänta.

En formell inbjudan är punkt nummer ett i Zelenskyjs nya segerplan. Hans idé är att en status som inbjuden medlem ska ge landet extra diplomatisk tyngd.

Att själva medlemskapet kommer att dröja är han fullt medveten om, även om han tycker att landet redan är värt det.

– Ukraina förtjänar att bli det 33:e medlemslandet i Nato – en dag, säger Zelenskyj på en presskonferens tillsammans med Natos generalsekreterare Mark Rutte.

”Irreversibel väg”

Från Natos sida är det dock tydligt att det fortsatt inte finns något enigt stöd för en inbjudan. Rutte och andra företrädare betonar ihärdigt i stället att landets väg till Nato trots allt är ”oåterkallelig”.

– Ukraina är på på en irreversibel väg mot ett Natomedlemskap och Ukraina har också viktig militär förmåga och inte minst en förmåga till innovation som kan berika hela alliansen, säger Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till torsdagens möte med sina Natokollegor.

Natomedlemmar som Ungern och Slovakien har tydligt uttalat skepsis mot att öppna upp för Ukraina. Samtidigt är det för tillfället även nej från USA, åtminstone i väntan på hur det går i presidentvalet om tre veckor.

Nordkoreaner?

Under sin snabbvisit i Bryssel passar Zelenskyj samtidigt på att varna för den hjälp som Ryssland uppges ha skaffat sig från Nordkorea i det pågående kriget.

Ukrainska underrättelseuppgifter talar om att totalt upp till 10 000 nordkoreanska soldater ska kunna sättas in i striderna.

– Jag vet inte hur många de är, men Putin räknar med dem. Han är rädd för en mobilisering (av ryssar), säger Zelenskyj på en presskonferens efter sitt framträdande på EU-ländernas toppmöte i Bryssel under torsdagsförmiddagen.