Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

De uppmanar Trumpväljare att rösta på Harris

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 10.16 | Publicerad 07.44

Republikanernas presidentkandidat, expresident Donald Trump, fotograferad under en utfrågning i Pennsylvania i veckan.

– Budbäraren är lika viktig som budskapet.

Med hjälp av hundratals tidigare Trumpväljare försöker kampanjen Republican Voters Against Trump (RVAT) förhindra att den amerikanska expresidenten flyttar tillbaka till Vita huset.

Det började inför valet 2020. Den republikanska strategen Sarah Longwell kände att Donald Trump rimmade illa med partiets värderingar och politik. Hon drog i gång en kampanj, i vilken republikanska partimedlemmar uppmuntrades att på video kort berätta varför de inte tänkte rösta på Trump. Vittnesmålen publicerades på kampanjens hemsida och användes i politisk reklam.

– Då vann Joe Biden. Vi hade hoppats slippa återuppväcka kampanjen, men i våras drog vi i gång igen, berättar taleskvinnan Rylee Boyd.

– I år är kravet att de som vittnar är tidigare Trumpväljare. Många anger kongresstormningen, att Trump fällts för brott och oro för vår demokrati som skäl.

Kampanjens budget på motsvarande 550 miljoner kronor är betydande, även i USA. Den bygger på donationer från både privatpersoner och företag och dess marknadsföring betalas formellt av en så kallad pac, en politisk aktionskommitté. Under september har RVAT köpt stortavlor, tv-reklam och digital reklam i vågmästarstaterna Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Arizona och i en av Nebraskas valkretsar.

– De flesta som vittnar växte upp under Ronald Reagan-eran. De tror på lag och rätt och ett USA som står upp för våra allierade i världen. De ser Donald Trump som ett hot, säger Boyd.

– Vi försöker skapa en tillåtande kultur där det är okej att rösta på Kamala Harris, trots att man är republikan.

RVAT visar på den splittring som råder inom Republikanerna, efter Donald Trumps intåg på den politiska arenan. Omkring 40 procent av partimedlemmarna identifierar sig som Trumptrogna så kallade Maga-republikaner, enligt forskning. Övriga är mer tveksamma, men många har röstat på Trump med hänvisning till partilojalitet eller sakfrågor som skattesänkningar, gränssäkerhet eller abortmotstånd.

ANNONS