Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Dietist: Köttbullar inget skäl till dåligt samvete

Publicerad 2024-10-21 18.34

De yngsta av oss äter bättre nu än för 20 år sedan. Men små barn får fortfarande i sig för mycket rött kött och för lite grönsaker.

– Som förälder får man försöka jobba på lång sikt, att få in en vana, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket.

Huvudvärk hela dagen, jobbet avklarat, ungarna hämtade, mobilen ringer, en halvtimme till träningslämning, alla hungriga – på med lite korv och makaroner? Känns situationen igen?

– Man ska inte ha dåligt samvete för att barnen äter köttbullar. Men försök att servera grönsaker till. Ärtor eller liknande som man också kanske har i frysen, säger Lotta Moraeus.

Tidiga vanor

Svenska barn, både 1,5-åringar och 4-åringar, får i sig mer kött och chark än vad som anses hälsosamt, framför allt i form av korv. Det framgår av Livsmedelsverkets genomgång ”Riksmaten småbarn” som likt namnet antyder kollar på vad de yngsta i landet får i sig. Undersökningen jämför också med 2003, då 4-åringarnas matvanor senast gicks igenom.

– Generellt äter barnen lite bättre nu än då. Det var ett ganska väntat resultat. Vi ser samma saker som studier kring vuxnas kost, vilket är intressant eftersom det visar på att matvanor grundläggs tidigt.

Ska man då få dåligt samvete om det blir för mycket korv och makaroner i veckovardagen eller väl stor godispåse på lördagarna?

– Nej, men det gäller att jobba på det på matvanorna på lång sikt. Att få in en vana. Har man fått smaka på mycket när man var liten är det mycket lättare att fortsätta med det, säger Lotta Moreaus.

Okej med lördagsgodis

Hon pekar också på att allt ansvar inte ska lastas över på föräldrarna.

– Samhället måste hjälpa till. Hade det varit billigare med fisk jämfört med charkprodukter, exempelvis, hade nog fler ätit det fler gånger i veckan.

Förutom för mycket rött kött är socker den andra stora boven i minstingarnas kost.

– Alla 1,5-åringar får i sig för mycket fritt socker, alltså tillsatt socker. Men där är rekommendationen noll. Bland fyraåringarna är det 43 procent som får i sig för mycket, säger Lotta Moraeus och fortsätter:

– Men det är ganska smart att hålla det till en dag, för då tränger det inte undan annat näringsintag på samma sätt. Det är också pedagogiskt och en enkel sak för barnen att förstå att det hålls till just lördagsgodis.

Följ ämnen i artikeln