Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Northvolts uppmaning vid gasläcka: Fortsätta arbeta

Trifeh Amini

Uppdaterad 08.03 | Publicerad 06.29

Nothvolts fabrik i Skellefteå.

Northvolt uppmanade anställda att fortsätta arbeta trots gasläcka visar en granskning av Ekot.

Företaget försvarar beslutet och tror att de de anställda har riskerats att skrämmas upp av ”mediedrevet” på sistone.

– Det är ju jättefel. Det är ju att riskera vår säkerhet, säger Elias, som arbetat på Northvolt till Ekot.

I ett internt meddelande uppmanades anställda på Northvolt att fortsätta arbeta – trots en gasläcka, visar en granskning gjord av Ekot.

I våras uppmättes höga nivåer av gasen ammoniak i fabriken. Vid tidigare incidenter har allt arbete stoppats berättar den anställde Elias som har jobbat på fabriken i några år. Men denna gång uppmanades de att fortsätta jobba.

Arbetsmiljöverket har satt en gräns på max 50 ppm men Northvolt själva har satt ett gränsvärde som är tio gånger högre, 500 ppm.

– Vi har gränsvärden av en anledning, och det är för att förebygga ohälsa hos de som arbetar i den här miljön. Om halterna blir riktigt höga så kan man ju få lungskador, säger Mattias Öberg, toxikolog på Karolinska institutet till Ekot.

Skickade ut Teams-meddelande

I det interna meddelande som skickades ut stod det att personalen förväntades arbeta i upp till 500 ppm innan lokalerna evakuerades. Northvolt menar att de först efter att ha fått ner de höga ammoniakhalterna i lokalerna gick ut med uppmaningen om att arbeta vidare.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi har medarbetare som känner så. Jag tror tyvärr att de har riskerats skrämmas upp av mediedrevet på sistone, säger Emma Nehrenheim, som sitter i ledningsgruppen på företaget, till Ekot.

Enligt henne ska den skyddsutrustning som personalen har klara av höga halter av ammoniak som 500 ppm. Men trots att företagets tillfälliga gränsvärde var mycket högre än Arbetsmiljöverkets bindande gräns så ser Nehrenheim inga problem med hur företaget hanterat situationen.

Mystiska dödsfall

De senaste månaderna har fler mystiska dödsfall kopplats till Northvoltfabriken i Skellefteå.

I början av året dog tre personer under loppet av en månad, under oklara omständigheter efter att ha jobbat på fabriken.

Flera anställda har även vittnat om skador och hälsoproblem efter arbete på fabriken.

Den tidigare anställde Siri Almqvist berättade för Dagens Arbete att personal hanterade farligt avfall utan skyddsutrustning – ibland hela dagar.

– En kollega blödde näsblod hela tiden. Sen tappade hon naglarna. Hon blev omplacerad eftersom hon mådde så dåligt, sa hon till tidningen.

Följ ämnen i artikeln