Utredning efter tre dödsfall efter arbetspass på Northvolt

Uppdaterad 2024-06-21 | Publicerad 2024-06-20

Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

I januari hittades en person död i sitt hem efter ett arbetspass på Northvolt-fabriken.

En dryg månad senare dör en till efter ett pass på fabriken.

Nu är en tredje anställd död – och polisen har påbörjat en utredning, avslöjar Norran.

Under loppet av en dryg månad hittades två personer som arbetat på batterifabriken Northvolt i Skellefteå döda i sina sängar. Det fanns ingen förklaring till hur de avlidit. Dödsfallen rubricerades som dödsfall utan brottmisstanke, då polisen helt enkelt inte fann något som tydde på brott, rapporterar Norran.

Tredje person död

Tidningen avslöjar nu att en tredje anställd har hittats död i sitt hem efter ett arbetspass – och att polisen nu startat en utredning.

– Eftersom det kommit in ännu ett fall så har vi nu initierat en utredning, så får de utreda om det finns några kopplingar, säger Johann Kristiansson vid Skelleftepolisen.

Kan ha fått i sig något

Det är han som utrett de två tidigare dödsfallen.

– Nu när det dessutom finns ännu mer indikationer på att den här tredje mannen har fått i sig något på Northvolt så har jag anmält det till miljöbrottsenheten i Umeå, säger han till Norran.

Ingen misstanke ännu

Umeås miljöbrottsenhet började sin utredning för ungefär en vecka sedan, säger gruppchefen Johan Stabbfors till tidningen. Dödsfallet utreds polisiärt, i stället för åklagarlett, eftersom ingen är misstänkt i nuläget. De tittar på samtliga tre dödsfall förutsättningslöst.

"Som vi förstår det är indikationen inte från den medicinska undersökningen, utan en enskild muntlig uppgift, som polisen nu kommer undersöka om det finns något fog för. Gentemot oss är polisen tydliga med att någon form av exponering hittills inte har bekräftats, utan att detta är en förutsättningslös undersökning, och det välkomnar vi för att minska dessa spekulationer", skriver Matti Kataja, chef för kommunikation och samhällskontakter i Norden på Northvolt, i ett mejl till Norran.