Polisen håller förhör om Northvolt-dödsfallen – flaggar för lång utredningstid

Publicerad 2024-06-29 21.21

Orsaken bakom de tre dödsfallen hos Northvolt-anställda är fortfarande ett mysterium.

Polisen ska nu börja hålla omfattande förhör – och flaggar för att det kan bli tidskrävande.

– Ser man på liknande fall, som ärendet i Söderhamn, så tog det ett halvår att komma fram till vad det var, säger Johan Stabbfors, gruppchef vid miljöbrottsenheten.

Tre män har mystiskt dött i sina hem efter arbetspassen på batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

Har dödsfallen ett samband? Är det en slump? Har de utsatts för ett giftigt ämne?

Dessa frågor försöker Johan Stabbfors få svar på.

– Vi har fortfarande inga brottsmisstankar, utan ärendet utreds fortfarande som dödsfall utan känd orsak, säger Johan Stabbfors.

Ska börja hålla förhör

Tre poliser vid miljöbrottsenheten arbetar heltid med ärendet, och efter att ha gått igenom allt material som hittills samlats ihop i fallen tar nu polisen från och med nästa vecka nästa steg.

– Då kommer vi att börja hålla förhör med personer som på ett eller annat sätt är kopplade till de här personerna. Meningen är att vi ska bygga en bättre bakgrundsbild av dem och kunna få mer information helt enkelt.

Prio ett för polisen är fortsatt att ta reda på dödsorsaken.

– Det är ju hela anledningen att vi tittar på ärendena. När det gäller det sista rättsmedicinska utlåtandet så har vi inte fått det slutgiltiga utlåtandet utan bara ett preliminärt besked.

Till sin hjälp har polisen kopplat in externa aktörer, speciellt för att få mer kunskap om gifter som skulle kunna ligga bakom dödsfall på det sättet som skett i Skellefteå.

– Det kan till exempel vara från myndigheter där man har kunskaper om olika ämnen, men även personer som forskat om sådana saker som kan vara till hjälp, Johan Stabbfors.

Han nämner själv utredningen kring dödsförgiftningen i Söderhamn, där polisen arbetade i månader för att ta reda på orsaken till att en hel familj förgiftades och en flicka dog.

Per-Håkan Söderström, 59, extraknäckte som trollkarl, förutom jobbet på Northvolt. Han dog i juni.

Tips och teorier strömmar in

Ännu har man inte haft kontakt med utredarna som arbetade med att knäcka gåtan i Söderhamn.

– Nej, inte i nuläget, men när vi har genomfört förhör och kanske får en klarare bild framför oss så kan det vara en sån sak som vi tittar på.

Har ni planer på att kontakta Söderhamnsutredarna för ett informationsutbyte?

– Jag får hålla det helt öppet. Vi kommer att söka den hjälp vi tror att vi behöver.

Enligt Johan Stabbfors har många hört av sig med tips och teorier till polisen.

– Vi har fått flera tips och det fortsätter komma in, och det är ju tacksamt att folk engagerar sig. Sedan ska veta att det är ett väldigt brett spektra att kolla på.

– Det är en utredning som riktar sig väldigt brett, bland annat för att se om de har exponerats för något, både privat eller i arbetet. Det kan även finnas sjukdomar och annat som man tittar på, säger Johan Stabbfors.

Utredningen förväntas pågå länge till enligt polisen.

Följ ämnen i artikeln