Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Per-Håkan, 59, kan ha fått i sig något på Northvolt: ”Jobbar brett”

Publicerad 2024-06-24

Vy över Northvolt-fabriken i Skellefteå.

Polisen utreder samband mellan de tre Northvolt-dödsfallen.

Det finns uppgifter i utredningen om att 59-årige Per-Håkan Söderström fått i sig något på fabriken.

– Min förhoppning är att vi ska hitta orsaken till varför det här har inträffat, så att anhöriga får ett svar, säger Johan Stabbfors vid miljöbrottsenheten i Umeå.

Polisens miljöbrottsenhet utreder de tre fallen där män som arbetat på Northvolt mystiskt dött i hemmet, vilket Norran tidigare rapporterat.

33-årige Mahari Bakari och en 19-årig mans dödsfall har tidigare utretts utan att man kunnat konstatera en dödsorsak.

Efter det tredje dödsfallet slog Skellefteåpolisen larm till miljöbrottsenheten.

– Här har man varit uppmärksam från dödsfallshandläggarnas sida, och flaggat för det här. Den här typen av ärenden hör inte till vanligheterna, därför blir det lite annorlunda att ta fram nästa steg i utredningen, säger Johan Stabbfors vid miljöbrottsenheten i Umeå som även utreder arbetsmiljöbrott.

”Kan ha ofrivilligt utsatts under arbetspasset”

Johann Kristiansson på polisen i Skellefteå har tidigare sagt till Norran att det finns indikationer på att 59-årige Per-Håkan Söderström, som hittades död på sin balkong, kan ha fått i sig något på Northvolt.

– Det finns ju en del i det här materialet som pekade på att han kan ha ofrivilligt utsatts, under det här arbetspasset. Och det är det som har varit en indikation på att vi ska fortsätta och titta vidare, säger Johan Stabbfors.

Han vill inte gå närmare in på vad det skulle röra sig om för ämne, eller om Per-Håkan skulle ha andats in eller råkat förtära detta.

– Vi har ingen mer uppgift, utan det är en väldigt svag indikation. Så det är det vi måste titta vidare på helt enkelt.

Finns det liknande uppgifter kring de två andra dödsfallen?

– Nej, inte något konkret. Utan det är också en del vi får titta vidare på, om det har funnits något sånt. Men det är också en del av den här utredningen. Vi jobbar ju brett, så vi kommer titta på alla möjliga hypoteser.

Kan det bli aktuellt med nya obduktioner, söka efter gifter eller liknande?

– Beroende på vad de initiala utredningsåtgärderna visar, så är vi öppna för allt. Skulle det behövas nya provtagningar så kommer vi genomföra det. Men vi måste avvakta och se vart det här tar vägen.

I första hand kommer polisen höra personer i personernas närhet.

– En fördjupad bakgrundkoll, helt enkelt. Sedan får vi se vad nästa steg blir.

Per-Håkan Söderström, 59, extraknäckte som trollkarl. ”Skellefteås ende och garanterat sämste underhållare och trollkarl”, kallade han skämtsamt sig själv.

Northvolt: ”Baserat på muntlig spekulation”

Northvolt uppger att man välkomnar att saken undersöks, för att familjerna ska få ”så goda svar som möjligt”. Men poängterar att polisen tidigare utrett de två första dödsfallen utan att rikta misstanke mot arbetsplatsen.

”Northvolt och Sodexos egna utredningar visade heller inte på någon olycka eller exponering för personerna, som arbetade i olika delar av det mycket stora fabriksområdet”, skriver kommunikationschefen Matti Kataja i ett mejl.

Angående uppgiften att Per-Håkan kan ha fått i sig något på Northvolt skriver de:

”Den indikation som polisen nämnt angående det tredje dödsfallet är enligt deras uppgifter inte medicinsk, utan baserat på en muntlig spekulation”.

Lyfter Folkhälsomyndigheten-statistik

Matti Kataja lyfter även att väldigt många människor jobbar på Northvolt – och hur många som varje år dör i förtid i samhället.

”Det är också viktigt att komma ihåg att Northvolt Ett är en arbetsplats där upp mot 5 000 personer arbetar dagligen. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik dör 1,5 personer per 1000 varje år i förtid, av saker så som hjärtfel och upptäckta eller icke-upptäckta sjukdomar. Dessa fakta sammantaget tyder på att detta är ett tragiskt sammanträffande. Vi välkomnar därför, och kommer självklart stötta den här utredningen på alla sätt vi kan för att avsluta spekulationerna både för de anhöriga och våra kollegors skull”, skriver kommunikationschefen Matti Kataja i ett mejl.

Polisen säger att man tar arbetsplatsens storlek i beaktande.

– Det är en stor arbetsplats, kanske en av de största i Norrland. Det stämmer ju. Men oavsett måste vi kunna förklara dödsfallen. Det kan ju visa sig att det rör sig om någon underliggande sjukdom, men det är det vi hoppas att i så fall kunna bevisa, säger Johan Stabbfors vid miljöbrottsenheten.

Följ ämnen i artikeln