Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

IDF: Hizbollahs högsta ledare har dödats

Uppdaterad 12.02 | Publicerad 10.11

Hizbollahs högsta ledare Hassan Nasrallah är död, enligt den isralieska militären.

Beskedet kommer efter nattens israeliska attacker mot Beirut.

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah, 64, är död, enligt den israeliska militären.

”Hassan Nasrallah kommer inte längre att kunna terrorisera världen”, skriver den israeliska militären på sitt konto på X.

Det var på fredagen som en israelisk attack genomfördes mot Beiruts södra förorter och efter attacken var det tyst från ledaren.

”När attacken genomfördes befann sig Hizbollahs högsta ledare i högkvarteteret”, står det i ett pressmeddelande från IDF.

Ytterligare en befälhavare, Ali Karchi, dödades i attacken.

Enligt New York Times har Irans högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei kallat till ett krismöte med anledning av gårdagens attack. Hassan Nasrallah har beskrivits som en nära allierad till Khamenei.

Hassan Nasrallah ledde Hizbollah i 32 år.

De israeliska uppgifterna om Hassan Nasrallahs död har inte bekräftats av Hizbollah själva.

Hassan Nasrallah.

Läs mer: De är vänner och fiender i Mellanöstern

”Ett enormt bakslag”

Alexander Atoradi, expert på Nordafrika och Mellanöstern på FOI, menar att hans död betyder ”oerhört mycket” i läget som milisen befinner sig i nu.

– Om detta hade hänt för ett år sedan då hade det varit möjligt att ersätta honom. Men just nu, när gruppen är så klämd från så många håll, är det svårt. Det har aldrig tidigare varit så många som dödats under så kort tid, säger han.

Att Israel har dödat så många ledare på så kort tid eliminerar en stor politisk och militär förmåga hos Hizbollah. I princip förlamas hela organisationen, menar han.

– När ledaren försvinner är det ett enormt stort bakslag. Det kommer troligtvis ta väldigt lång tid att reparerar och återkomma. Försvagningen är klar, säger han och fortsätter:

– Konsekvenserna får vi analysera, men det har naturligtvis mängder av konsekvenser.

Beirut på fredagskvällen.

Hizbollah har inte bekräftat

Nu kommer Israel utropa sig som segrare. Detta är en stor vinst för dem, menar han. Frågan är vad nästa steg blir och hur Israel kapitaliserar på detta.

Han resonerar kring två hypoteser:

– I bästa världar kan de använda detta för att deeskalera situationen och kanske vill ha vapenvila i Gaza. Men vill man vara konspiratorisk kan man tänka att detta är ett steg i något mycket större, att Israel har för avsikt att göra något ännu större i regionen, säger han.

De israeliska uppgifterna om Hassan Nasrallahs död har inte bekräftats av Hizbollah själva. Men en källa med insyn uppger för AFP att kontakten med Nasrallah ”varit bruten” sedan i går kväll.

IDF skriver i sitt pressmeddelande att Nasrallah dog i gårdagens attack mot ett flertal byggnader i de södra delarna av Beirut.

Alexander Atoradi tror att militären hade väldigt stark underrättelse på att milisledaren befann sig i just det området.

– Israel släppte gigantiska bomber i ett tätbefolkat området. Någonstans måste man ändå utgå från att underrättelseunderlaget är såpass starkt att det ger Israel säkerheten att ändå ta den enormt stora risken med civilbefolkning, säger han.

– Bilderna som kablats ut visar förödelsen, det finns i princip ingenting kvar där.

Förstörda hus i Beiruts södra förorter på lördagen.

Följ ämnen i artikeln