Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Northvolt efter gasläcka: Fortsätt jobba

TT

Publicerad 08.34

I meddelandet till de anställda hade företaget satt egna högre gränsvärden för gasen ammoniak.

Personal på batterijätten Northvolt uppmanades i våras att fortsätta arbeta trots att höga halter av den farliga gasen ammoniak uppmättes i företagets lokaler, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

När höga halter av ammoniak uppmättes i lokalerna skickade företaget ut ett internt Teams-meddelande där de anställda instruerades att arbeta vidare, även om halterna av ammoniak skulle vara mycket högre än vanligt.

Gasen ammoniak är farlig vid höga nivåer, därför har Arbetsmiljöverket satt en gräns på max 50 ppm, (parts per million).

I meddelandet till de anställda hade företaget satt egna högre gränsvärden. Nu förväntades personalen arbeta i upp till 500 ppm innan lokalerna evakuerades.

Northvolt uppger att de lyckades få ner de höga halterna av ammoniak i lokalerna och samtidigt gick meddelandet ut till oroliga anställda om att arbeta vidare.

Emma Nehrenheim, som sitter i ledningsgruppen på företaget, säger till Ekot att den skyddsutrustning som personalen har, ska klara så höga halter av ammoniak som 500 ppm.

– Det här är ju en bedömning som våra säkerhetschefer har gjort naturligtvis. Och med facit i hand så kan man ju också konstatera att våran HSE-personal inte heller har gjort bedömningen att vi utsatte medarbetarna för risk i den här situationen, säger Emma Nehrenheim.