Hepatitutbrottet växer efter bärlarmet

Publicerad 2013-04-30

Utbrottet av hepatit A kopplat till frysta importerade bär är ett av de största någonsin.

Och det växer.

Upp till 20 svenskar kan ha smittats, skriver Svenska Dagbladet.

I mitten av april gick Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket ut med en varning om att frysta bär kan bära på Hepatit A.

Viruset dör när mat och vatten hettas upp och svenskarna rekommenderades att koka alla frysta bär.

Ytterligare fall av smittade

Åtta fall av hepatit som rapporterats i Sverige sedan i början av december 2012 har visat sig tillhöra samma hepatit A-stam som först upptäcktes i Danmark.

Enligt den danska smittskyddsmyndigheten kan ytterligare 12 svenska fall med stor sannolikhet kopplas till det danska utbrottet, skriver Svenska Dagbladet.

Svenska Livsmedelsverket har dröjt längre än Finland och Danmark med att rekommendera kokning av bär, enligt tidningen.

"Vi ser över våra råd"

I Danmark är det sedan 2001 lag på att restauranger och kaféer måste koka imporerade, frysta hallon och i Finland uppmanade Livsmedelsverket allmänheten om att koka frysta hallon 2009.

– Vi ser just nu över våra råd och väger riskerna mot följderna för att inte skrämma upp människor i onödan. Arbetet är planerat att bli klart till sommaren, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till SvD.

Totalt har 71 personer i Norden insjuknat i virusstammen trots att de inte tillhör någon riskgrupp.