Larm om smittsamma bär

Publicerad 2013-04-11

Smittskyddsinstitutet uppmanar alla att koka köpta bär innan de äts.

Bär kan vara orsaken bakom ökat antal fall av Hepatit A.

Nu går Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket ut med en varning.

– Vi rekommenderar att koka alla frysta bär, säger Mats Lindblad, Livsmedelsverket.

Nu varnar Smittskyddsinstitutet (SMI) och Livsmedelsverket för att frysta bär kan bära på Hepatit A. Ett virus som främst sprids via avloppsförorenat vatten.

– Viruset har sin hemvist hos människan, när någon blir sjuk eller infekterad sprids viruset med avföringen. I livsmedel som måste bevattnas, som bär, sprids viruset i samband med bevattningen. Men om man kokar bären dör också viruset, säger mikrobiologen Mats Lindblad.

Sprids via vattnet

Framför allt finns sjukdomen i länder med dålig dricksvattenhygien. Men nu har även Sverige drabbats.

– Det här är ett utbrott som har pågått ett tag. Nu tyckte vi att det var dags att gå ut med en rekommendation, säger Mats Lindblad.

Sedan december har 22 personer drabbats i Sverige, normalt brukar antalet ligga på runt fem.

Vad som ligger bakom smittospridningen vet varken Livsmedelsverket eller SMI i nuläget.

I Danmark pågår just nu ett utbrott av en viss typ av Hepatit A där 30 personer har smittats hittills. Enligt undersökningar i Danmark ska den troliga smittkällan där vara frysta bär och framför allt jordgubbar. Även i Norge och Finland har fallen ökat dramatiskt.

– Nej, vi vet inte vart viruset kommer ifrån. Det vi bygger varningarna på är de intervjuundersökningar som gjorts i Danmark. Där har vi sett att de som har ätit mycket frusna bär blivit sjuka och det är därför vi pekar ut bären och framför allt jordgubbar som orsak, säger Mats Lindblad.

Inte säkert man hittar källan

Nu görs analyser av bärprover hos SMI. Och folk som smittats intervjuas för att ta reda på orsaken. Men ändå kan man inte vara säker på att hitta smittokällan.

– Den här typen av smittospårning är komplicerad, det är svårt och det är inte alltid som man tror sig ha rätt källa.

Hittills har varken producent eller ursprung framkommit i undersökningarna.

– Men vi tror att det kan handla om samma producent som levererat sina bär till olika märken, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Nu gäller det att hitta var i tillverkningsprocessen bären får viruset.

– Det är inte otroligt att det är under bevattningsprocessen de drabbas, att man helt enkelt inte använder rent vatten, säger han.

”Allvarlig sjukdom”

Någon specifik behandling finns inte och dödligheten är mycket låg.

– Men Hepatit A är en ganska allvarlig sjukdom. Är man dock noga med att koka bären finns det ingen större anledning till oro, menar Anders Tegnell.