Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Ryskt robotregn över Ukraina: "Över hundra"

TT

Publicerad 2024-08-26 08.01

Ukrainska soldater riktar vapen mot himlen i försvar mot ryska angrepp. Bilden togs i Kiev under måndagsmorgonen.

Robotar och drönare har störtat över stora delar av Ukraina i vad som beskrivs som ett av Rysslands mest omfattande angrepp hittills.

Flera civila har blivit dödade och strömmen har gått på många håll.

Under natten till måndag följde Ukrainas flygvapen hur ryska bombplan rörde sig i ryskt luftrum och hur attackdrönare var på väg i svärmar. Anfallen kom från alla väderstreck och riktades mot åtminstone 15 av landets 24 regioner.

Smällar dånade i bland annat Kiev under morgontimmarna. Fyra civila dödsfall har rapporterats in, alla på olika platser. I ett av fallen dödades en man när ett flerfamiljshus skadades i staden Lutsk i Ukrainas nordvästra hörn.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver det som ett av de största ryska anfallen hittills.

– Fler än hundra robotar av olika slag och omkring hundra ”Shahed” (attackdrönare), säger han i ett filmklipp som publiceras i sociala medier.

Minst ett tiotal civila personer har skadats i anfallen, flera av dem i södra Ukraina i området som anfallits i riktning från Svarta havet.

Kievs borgmästare Vitalij Klitjko rapporterade tidigt på morgonen om större strömavbrott i staden och vissa problem med vattenförsörjningen. Lokala medier rapporterade att mängder av huvudstadens invånare sökte skydd i bland annat tunnelbanestationer.

Stora elbolag i landet har infört nödstopp i strömförsörjningen med anledning av morgonens attacker.

Rysslands militär gör gällande att ”alla mål träffades”, vilket är svårt att verifiera då den i princip beskriver alla egna insatser som lyckade.