Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Nytt nattanfall mot Ukraina – flera dödade

TT-AFP

Uppdaterad 09.07 | Publicerad 04.05

För andra natten i rad har ryska attacker hotat stora delar av Ukraina.

På flera håll grävs människor fram ur rasmassorna av sina hem.

Ytterligare minst fem civila personer har blivit dödade i attacker under natten till tisdag, enligt uppgifter från de lokala ukrainska myndigheterna.

Rysslands omfattande anfall under natten till måndag – med fler än 200 attackdrönare och robotar – har följts upp av ett angrepp som inte har varit fullt så omfattande, men likväl stort.

Ukrainas flygvapen säger sig ha skjutit ned 60 attackdrönare och fem robotar som kommit från olika håll.

I den luftvärnstäta huvudstaden Kiev uppges alla inkommande projektiler ha blivit stoppade.

Slog ned i hotell

I staden Kryvyj Rih har en projektil slagit ned i ett hotell. Två personer, en kvinna och en man, dödades och ytterligare ett antal personer skadades, meddelar regionens guvernör Serhij Lysak via sociala medier.

Bilder i ukrainska medier visar hur dammiga personer grävs fram och bärs iväg på bår.

”Ytterligare två personers öden är för närvarande okända. De kan nog ligga under rasmassor”, skriver guvernör Lysak.

Lite längre österut, i regionen Zaporizjzja, rapporteras ytterligare tre dödsfall från natten. Det framgår inte om de skedde på samma plats. Guvernör Ivan Fedorov skriver att de ryska invasionsstyrkorna har angripit 14 olika samhällen i hans region. I bilder som de ukrainska myndigheterna publicerar ses ett sönderskjutet bostadshus i landsbygdsmiljö.

Hushåller med elen

Det samlade anfallet under natten till måndag beskrivs från ukrainskt håll som det mest omfattande angreppet av sitt slag hittills.

Flyglarm utfärdades i merparten av landets regioner. Anfall och explosioner rapporterades från städer och orter i alla väderstreck. På tisdagsmorgonen räknade Ukrainas statliga medier till totalt sju civila dödsfall under måndagen.

Enligt det ukrainska flygvapnet sköts den absoluta merparten av projektilerna ned, men i flera fall verkar rester av projektiler ha störtat ned mot marken och orsakat skador eller bränder.

Landets redan ansträngda strömförsörjning tillfogades ytterligare skador då många anfall riktades mot kraftstationer och annan relaterad infrastruktur. De stora elbolagen varslade tidigt om planerade strömavbrott för att hushålla med elen och underhålla systemet.