Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Robotattacker mot flera ukrainska städer – Reuters-journalist dödad

Publicerad 2024-08-26 08.05

Reuters-journalisten Ryan Evans dödades när en rysk robot slog ned i ett hotell i Kramatorsk på lördagen.

Under måndagen fortsätter Ryssland sina luftangrepp mot flera ukrainska städer.

Följ ämnen
Ukraina

Under måndagsmorgonen har Ryssland genomfört flera robotattacker mot Ukrainska städer, det rapporterar bland andra Kyiv Independent.

Flyglarm ljöd över hela landet strax före klockan sex på måndagsmorgonen. Bland andra Kiev, Odessa och Charkiv är bland de drabbade.

Kievs borgmästare Vitali Klitschko skriver på Telegram under morgonen att det råder strömavbrott i huvudstaden.

Det Ukrainska flygvapnet rapporterade initialt att 11 ryska bombplan samt kamikazedrönare var på väg in över landet. Lite senare meddelade man att ytterligare sex ryska bombplan var i luften.

Ryssland skjuter iväg en missil.

Brittisk journalist dödades

Under lördagen bombades ett hotell i Kramatorsk. I attacken dödades journalisten Ryan Evans, 38, från nyhetsbyrån Reuters. Han var en före detta brittisk soldat och arbetade som säkerhetsrådgivare åt Reuters i Ukraina.

Evans befann sig på Hotel Sapphire tillsammans med fem andra Reuters-medarbetare, när den ryska roboten slog ner.

Kramatorsk är den sista större staden i Donbassregionen som fortfarande kontrolleras av Ukraina och ligger cirka 20 kilometer från krigets frontlinje.

Hotellet som bombades i Kramatorsk.

”Som en mardröm”

Reuters rapporterar att Ukraina sedan en tid tillbaka väntat sig en storskalig rysk attack. Förra veckan utfärdades en varning av USA:s ambassad för att en attack skulle kunna ske kring Ukrainas självständighetsdag som var i lördags.

Den ukrainska parlamentsledamoten Kira Rudika beskriver den nuvarande situationen som ”en mardröm”. På X skriver hon: ”Det som händer i Kiev just nu är fasansfullt. Be för oss.”

Journalisten Ryan Evans dog i raketattacken mot hotellet i Kramatorsk.