Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Förslag: Slopa mjölkkors rätt till grönbete

Maria Davidsson/TT, Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 16.36 | Publicerad 13.43

Kor på grönbete. Arkivbild.

Mjölkkors rätt till grönbete på sommaren kan komma att slopas.

– Det ökar konkurrenskraften och lönsamheten, säger regeringens utredare Elisabeth Nilsson.

Men regeringspartiet Liberalerna säger nej.

Sedan 1988 står det inskrivet i lag att mjölkkor måste få grönbete på sommaren. En lag som Astrid Lindgren bidrog till att få på plats.

Men beteslagen hämmar utvecklingen för svensk mjölkproduktion, anser utredaren. Hon föreslår därför slopat beteskrav för kor i lösdrift, alltså för kor som kan röra sig fritt inomhus.

Mjölkproducenter med kor i lösdrift ska själva få bestämma när och om deras djur ska vistas på bete.

– Många kommer att fortsätta att ha djuren ute på bete, andra inte, säger Nilsson.

Strängare än EU

Svenska djurskyddsregler är i många fall strängare än vad EU kräver och lyfts ofta fram som något positivt – djuren är friskare och antibiotikaanvändningen låg. Men det är också kostsamt och frågan är hur mycket extra konsumenterna är villiga att betala för ett högt djurskydd.

Så vad hade Astrid Lindgren tänkt om slopat beteskrav?

– Jag tror att Astrid Lindgren skulle vara bedrövad över att nio av tio mjölkgårdar är borta i dag och att vi nästan halverat antalet mjölkkor, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

– Det tror jag inte heller att hon skulle gilla.

Utredaren konstaterar att svenska ladugårdar ser annorlunda ut i dag än när Astrid Lindgren kampanjade för kor på grönbete. Då var det standard att korna stod uppbundna inomhus, vilket inte är fallet i dag.

Frågan är dock om förslaget kommer att bli verklighet. Liberalerna säger nej till att slopa betesrätten.

– Partiets ståndpunkt, och vår ingång i de förhandlingarna, är att kornas rätt till bete inte ska försämras, säger Elin Nilsson, ansvarig för djurskyddsfrågor i L.

”Befängt och osvenskt”

Även Socialdemokraterna är kritiska.

”Det är ett befängt och osvenskt förslag. Korna ska självklart ha rätt till grönbete”, säger landsbygdspolitiska talespersonen Anna-Caren Sätherberg (S).

Miljöpartiet tror att förslaget kan bli kontraproduktivt.

– Ett av skälen till att konsumenter vill köpa svenskproducerat är att vi vet att vi har högre standard när det kommer till djurskydd. Tar man bort det finns det ju ingen anledning att köpa svenskt, säger Emma Nohrén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Sverigedemokraterna står ”tills vidare” bakom dagens lagstiftning om beteskrav, men tycker också att det är viktigt att öka livsmedelsproduktionen.

– Så vi tänker inte slå ner eller kritisera förslagen innan vi granskat utredningen och tagit del av remissvaren, säger SD:s jordbrukspolitiske talesperson Martin Kinnunen.

ANNONS