Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

"En mörk dag för Sveriges mjölkkor"

Karin Rader/TT, Hanna Odelfors/TT

Uppdaterad 16.24 | Publicerad 15.10

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF är positivt till förslaget om slopat beteskrav för kor i lösdrift.

– De allra flesta kossorna kommer ju fortsätta gå ut, säger Mikaela Johnsson, vice ordförande för LRF.

Men från forskarhåll kommer stark kritik om försämrad djurvälfärd.

En ny utredning som ska stärka konkurrenskraften för livsmedelsproducenter, presenterades under torsdagen. Lantbrukarnas Riksförbund är sammantaget positiva till förslagen, bland annat det om slopat beteskrav för kor i lösdrift inomhus.

– Vi ser ju att de allra flesta kossorna kommer ju fortsätta gå ut. Det kanske till och med är så att vi ökar betesskiften. I dag ser vi ju minskning i flera sektorer och vi vill ju vända den trenden och hitta kloka lösningar.

– Och den som bäst ser till kossornas välfärd och djuromsorg det är ju bonden själv.

Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, är däremot bestört över förslaget.

– Det är en mörk dag för Sveriges mjölkkor. Kor är biologiskt anpassade för att gå långa sträckor och få beta kontinuerligt, de har ett starkt behov av det.

Risk för sämre hälsa

Enligt Per Jensen är forskningen på området tydlig: För kornas välmående finns knappast något viktigare än betet.

– En uppsjö av forskning visar att kor som hålls inne i lösdrift året om riskerar försämrad hälsa. Bland annat kan klövhälsan påverkas – korna blir i högre grad halta och får ont i fötterna. Förekomsten av olika sjukdomar ökar och till och med dödligheten kan vara högre om de inte får gå ut och beta en del av året.

Naturskyddsföreningen anser att förslaget slår mot både miljön och djurvälfärden.

”Alla kor ska ha rätt att gå ute och beta, både för sin egen skull och för den biologiska mångfalden. Genom den nya naturrestaureringslagen har EU bestämt att den biologiska mångfalden ska förbättras, inte försämras. Då behövs en större andel av djuren gå på bete, inte färre” säger ordförande Beatrice Rindevall i en kommentar.

”Viktigt kunna få betalt”

Enligt Mikaela Johnsson på LRF skulle förslaget ge en möjlighet för lantbrukare att ta ut en merbetalning för de betande djuren.

– Vi agerar ju på en marknad såklart och för oss är det viktigt att kunna få betalt för de mervärden som vi genomför. Så vi är ju inte på något vis emot bete. Vi vill bara se en flexiblare beteslagstiftning.

Per Jensen tror att mjölkbranschen förlorar på om förslaget blir verklighet, eftersom konsumenter som värnar om djuren får mindre skäl att välja svensk mjölk.

– I stället för att bygga ut djurskyddet som är vår främsta konkurrensfördel kastar man ut det. Det är sorgligt, säger han.

ANNONS