Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Irans president: Ger inte efter för mobbning

TT-AP

Publicerad 2024-08-12 08.57

En affisch med den mördade Hamasledaren Ismail Haniya i centrala Teheran. Bilden togs i början av augusti.

USA:s president Joe Biden och ledarna för Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien uppmanar i ett gemensamt uttalande Iran att inte utföra hämndattacker.

Men svaret från Irans president Masoud Pezeshkian är att landet inte ger efter för ”mobbning” och har rätt att svara på Israels attack.

I ett uttalande som publicerats av den statliga iranska nyhetsbyrån Irna säger Masoud Pezeshkian att Iran tror på diplomatiska lösningar, men ”aldrig kommer att ge efter för påtryckningar, sanktioner och mobbning”.

Han säger att Iran har rätt att svara angripare, i enlighet med nationella normer.

Uttalandet kommer efter en dag med intensiv diplomatisk aktivitet från flera håll. Bland annat har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz talat i telefon med Irans president Masoud Pezeshkian, och USA:s president Joe Biden har stått i spetsen för en gemensam uppmaning från flera västländer till Iran att inte attackera Israel.

”Vi har uppmanat Iran att avstå från hoten om en militär attack mot Israel och diskuterat de allvarliga konsekvenserna för regional säkerhet om en sådan attack sker”, lyder ett uttalande efter det att ledarna talat i telefon med varandra under måndagen.

Iran har lovat att straffa Israel ”hårt” för de dödliga attackerna mot högt uppsatta ledare inom organisationerna Hamas och Hizbollah, som båda har nära kopplingar till Iran.

En möjlig iransk hämndaktion kan vara dagar bort, enligt israelisk underrättelse. Vita Huset är inne på samma linje och säger att en iransk attack kan komma någon gång denna vecka.