Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Iran vägrar backa – trots unikt samtal till presidenten

Publicerad 2024-08-14

Masoud Pezeshkian säger att Iran har rätt till ett ”straffande svar”.

Iran vägrar avstå från attacker mot Israel, rapporterar BBC.

I ett extremt ovanligt direktsamtal ringde den brittiske premiärministern Keir Starmer upp Irans president och uppmanade landet att backa.

– Ett straffande svar mot en angripare är vår lagliga rättighet, svarade presidenten.

Följ ämnen
Israel

Tre europeiska stormakter – Storbritannien, Frankrike och Tyskland – uppmanade i ett gemensamt uttalande i går måndag Iran att ”avstå från attacker som kan öka de regionala spänningarna”. Uttalandet kom tolv dagar efter att Hamas-ledaren Ismael Haniyeh mördats i Teheran den 31 juli.

Ringde upp presidenten

Senare på måndagen ringde den brittiske premiärministern upp Irans president Masoud Pezeshkian och bad honom att ”avstå från fortsatta hot om en militär attack”. Samtalet var det första direkta telefonsamtalet mellan en brittisk premiärminister och Irans högsta ledning sedan mars 2021, enligt BBC.

Keir Starmer ringde Irans president.

Masoud Pezeshkian svarade med att kritisera Västländerna och hävdade att deras stöd till Israel har uppmuntrat landet att fortsätta med ”avskyvärda handlingar” som hotar fred och säkerhet, uppger den iranska statliga nyhetsbyrån Irna.

– Ett straffande svar mot en angripare är vår lagliga rättighet och ett sätt att stoppa kriminella handlingar och aggressioner, sade presidenten till premiärministern enligt Irna.

Lovar slå tillbaka

En talesperson för den israeliska regeringen besvarade presidentens uttalanden med en varning – nämligen att Israel kommer att ”slå till hårt mot varje aggression mot oss”.

Den mördade Hamas-ledaren Ismail Haniyeh var i Iran för att delta i invigningsceremonin för Masoud Pezeshkian, som nyligen tillträdde som president.

Sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023 – då 1 200 israeler mördades och 251 togs som gisslan – har Israels krig mot Gaza skördat 39 920 människoliv, enligt BBC.

Hundratals människor har också dött i den eldgivning som pågår nästan dagligen mellan Israel och Hizbollah i södra Libanon, som är allierade med Iran.