Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Källor: Iransk hämndaktion dagar bort

TT

Publicerad 2024-08-12 14.15

En stor bild i Teheran föreställande den döde Hamasledaren Ismail Haniya och Irans nye president Masoud Pezeshkian den 5 augusti.

En möjlig iransk hämndaktion kan vara dagar bort, enligt israelisk underrättelse. Vita Huset är inne på samma linje och säger att en iransk attack kan komma någon gång denna vecka.

De senaste veckorna har oron för att ett storkrig skulle kunna bryta ut i regionen vuxit efter att Hamas politiske ledare Ismail Haniya dödats i en attack i Irans huvudstad Teheran. Dessutom dödades en ledare för den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanons huvudstad dagen innan.

Enligt israeliska underrättelseuppgifter som Axios tagit del av är en hämndattack bara dagar bort och mycket pekar på att det kommer ske senast på torsdag. Källorna säger till nyhetssajten att en attack kan komma före samtal om vapenvila i Gaza, vilket planeras till på torsdag.

Samtidigt kommer uppgifter i libanesiska medier som kopplas till Hizbollah att gruppen evakuerar från sin bas i Beirut.

På måndagskvällen sade John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd, att man måste vara beredd på att Iran kan inleda en ”betydande” attack mot Israel denna vecka.

Tidigare har det spekulerats i om hämndaktionen från Iran och dess allierade skulle genomföras under den judiska högtiden tisha beav som infaller på måndagen och tisdagen. Andra källor har i stället gjort gällande att svaret snarare kan komma att riktas mot enskilda individer.

Ledare världen över försöker febrilt kyla ner situationen i Mellanöstern.