Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Uppgifter: Iran kan rikta hämnd mot individer

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-08-09 12.44

En affisch med Hamasledaren Ismail Haniya, som dödades förra veckan, hänger på en moskébyggnad i centrala Teheran i Iran.

Iran har inte stöd bland grannländer för en stor militär hämndaktion mot Israel.

Landet tänker nu om kring utförandet och skalan för sin motattack, enligt källor, som säger att svaret i stället kan riktas mot enskilda individer.

Det pågår en spänd väntan på en eventuell hämndaktion efter de dödliga attackerna mot två högt uppsatta ledare från Hamas respektive Hizbollah, som båda har nära relationer till Iran. Dådet mot Hamas politiske ledare Ismail Haniya i slutet av juli ägde rum när han besökte Irans huvudstad Teheran för att medverka vid installationen av landets nye president.

Flera andra muslimska länder, däribland Jordanien, stöder inte öppet ett militärt svar från Teheran. Enligt amerikanska och israeliska källor överväger Iran i stället mer riktade attacker mot ansvariga för attacken där Haniya dog, till exempel mot agenter från Israels underrättelsetjänst Mossad, rapporterar The Guardian.

Iran har fått uppmaningar från flera länder att inte eskalera situationen då många befarar att en koordinerad attack från Iran och dess allierade kommer att leda till ett storkrig i Mellanöstern.

Inget stöd för attack

Islamiska samarbetsorganisationen (OIC) samlades i veckan och fördömde enhälligt dödandet av Haniya. Däremot kom inget formellt, gemensamt stöd för en motattack.

Pakistans utrikesminister uppmanade att ”hålla huvudet kallt” och för att inte ”gå i Israels premiärminister Benjamin Netanyahus fälla”. Jordanien har under ett annat möte med Iran sagt att de kommer att skjuta ner alla missiler som passerar dess luftrum på väg mot Israel.

Hizbollah-milisen förbereder

Iran och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah uppges inte vara helt överens om hur en eventuell attack ska utföras.

Källor inom USA:s underrättelsetjänster uppger att alltmer tyder på att den libanesiska milisen förbereder en attack på eget bevåg.

Närheten till Israel gör att Hizbollah snabbt kan mobilisera sina styrkor och attackera grannlandet – utan att vänta in Iran.