Misstänks för miljonssvindel

Publicerad 2013-07-25

Rättegången mot ex-politikern Annétthe, 58, inledd

Hon avslöjades ha bluffat landstinget på miljonbelopp.

Då ska Annétthe Zettergren, 58, ha snott en miljon kronor från sin sambo, flytt till Thailand - och levt ett liv i lyx.

Nu har maratonrättegången mot henne inletts.

Åklagare Barbro Brännlund i Karlstad

Förhandlingen mot den tidigare moderata politikern ska pågå i 18 dagar och inleddes på torsdagseftermiddagen.

Flydde till Thailand

Klädd i gult, och med ansiktet dolt för åhörarna, fick Annétthe Zettergren, 58, lyssna på när åklagare Barbro Brännlund la fram anklagelserna mot henne.

Zettergren, som åtalats för två fall av grovt bedrägeri, ska ha bluffat både Landstinget i Värmland och sin före detta sambo på miljonbelopp.

För samtidigt som hon var med och fattade beslut i såväl landstinget som polisstyrelsen, jobbade hon som sjukgymnast och misstänks ha fakturerat för ett stort antal behandlingar som aldrig ägt rum.

När hon avslöjades ska Annétthe Zettergren, 58, ha fört över 965 000 kronor från sin sambos företagskonto och flytt till Thailand.

Där höll hon sig gömd samtidigt som hon levde ett liv i lyx.

"Jag mår så dåligt"

I förhör har 58-åringen berättat att pengarna "rann i väg" och att hon slösade runt 50 000 kronor i månaden på bland annat smycken, glasögon och väskor.

I ett brev till sin sambo förklarade Annétthe Zettergren att hon "lånade" pengarna från honom för att skapa sig ett nytt liv. "Mitt liv i Värmland är helt förstört och kan förmodligen aldrig repareras mer så därför tog jag beslutet att försvinna för alltid”, skrev hon bland annat.

Efter sex månader på flykt hann rättvisan ikapp henne. I mars greps Annétthe Zettergren i Thailand.

Rättegången kommer att pågå ovanligt länge på grund av att så många ska höras. Åtta vittnen och 174 patienter och påstådda patienter.

Först i början av augusti kommer Annétthe Zettergren själv att höras i rätten.

Erkänner ett av brotten

Åklagaren Barbro Brännlund har tidigare sagt till Aftonbladet att Zettergren "vitsordat att vissa utbetalningar var felaktiga". I rätten nekar hon till brott.

Men:

– Hon medger att det förekommit klara brister i journalföringen. Hennes datorkunskaper är ganska basala, sa hennes försvarare Richard Schönmeyr, skriver TT.

Hon erkänner dock brott när det gäller bedrägeri mot sin före detta sambo.

Advokaten menar att 58-åringen fått felaktiga utbetalningar från landstinget och att hon inte alls flydde när hon åkte till Thailand, skriver TT.

Mediebevakningen och hälsoproblem ska ha gjort att hon gav sig av.

– Hon hade inte för avsikt att helt och hållet lämna landet, hon hade för avsikt att komma tillbaka och ta det när det var dags, säger Schönmeyr, enligt TT.

Landstinget i Värmland yrkar på drygt fyra miljoner i skadestånd, uppger VF.

Åklagare Barbro Brännlund har ännu inte bestämt vilket straff hon kommer att yrka på.