Så ska åklagaren fälla Annétthe, 58

Publicerad 2013-05-29

Hon misstänks ha bluffat landstinget på miljonbelopp och åtalas snart mot sitt nekande.

Men åklagaren gör allt för att fälla Annétthe Zettergren – och kommer att kalla 170 vittnen till rättegången.

Hon var moderat politiker i såväl landstinget som polisstyrelsen.

Samtidigt misstänks sjukgymnasten Annétthe Zettergren, 58, under flera år ha bluffat Landstinget i Värmland på sammanlagt fyra miljoner kronor genom att ha fakturerat för ett stort antal behandlingar som aldrig ägt rum.

Åklagaren Barbro Brännlund räknar med att väcka åtal mot Annétthe Zettergren senast den 21 juni, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Lång rättegång

Utredningen är omfattande och runt 200 förhör, främst med patienter Annétthe Zettergren uppger att hon behandlat på sin mottagning, har hållits.

– Av det material jag har fått hittills är det ingenting av det hon säger som stämmer, säger Barbro Brännlund till tidningen.

– Men vi går bara på de som är helt säkra på sina uppgifter. 170 personer som alla kommer att kallas som vittnen till rättegången.

Den väntas inledas i juli och beräknas ta ett par veckor på grund av det stora antalet vittnen som ska höras.

Den misstänkta brottsligheten uppdagades när en lokaltidning avslöjade att Annétthe Zettergren var den i särklass högst betalda sjukgymnasten i Värmlands län.

Enligt NWT betalade landstinget från 2007 till 2011 ut nästan 4,5 miljoner kronor till hennes enskilda firma - Dalens sjukgymnastik i Likenäs.

Flydde utomlands

I samband med granskningen lämnade hon de landstingspolitiska uppdragen och begärde senare, efter uppmaning från partiet, utträde ur Moderaterna.

Annétthe Zettergren polisanmäldes av landstinget och en förundersökning gällande grovt bedrägeri inleddes mot henne.

Då misstänks hon ha tagit ut nära miljon kronor från sin sambos konto – och flytt utomlands.

I ett sms till Aftonbladet skrev hon: ”Jag har bara sökt lite avkoppling under en kort stund. Självklart kommer jag hem. Har min returbiljett i oktober”.

Om så var fallet nyttjades den aldrig.

Nekar till brott

I stället var Annétthe Zettergren på flykt i sex månader innan hon kunde gripas i Thailand i slutet av mars i år.

Själv förnekar hon de två fallen av grovt bedrägeri hon misstänks för.

– Jag har slarvat med redovisningen det medger jag. Men det finns mycket mer i den här historien. Jag hade ändå tänkt åka hem nu. Jag ska ge min version. Men givetvis är någon ute efter att sätta dit mig , sa Annétthe Zettergren när Aftonbladet träffade henne innan hon fördes till Sverige.

Hon sitter fortsatt häktad i väntan på rättegången.

Hennes tidigare sambo ska enligt NWT ha fått tillbaka nära 600 000 kronor av de 965 000 som Annétthe Zettergren misstänks ha stulit från hans konto. Det eftersom polisen lyckades spärra dem.

Pengarna ska Annétthe Zettergren ha fört över till en släktings konto innan hon flydde till Thailand. Släktingen misstänks för penninghäleri och greps också han i Thailand i våras. Han är fortsatt misstänkt för brottet, men har släppts ur häktet, uppger NWT.

ANNONS