Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Paludan nekas rättegång via länk

TT

Publicerad 2024-09-17 13.49

Rasmus Paludan har åtalats för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning. Arkivbild.

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan som åtalats för hets mot folkgrupp i samband med koranbränningar i Malmö kommer inte att få delta i rättegången via länk från Danmark, som han har begärt.

Malmö tingsrätt avslår begäran eftersom Paludan flera gånger har lagt på luren när domstolen har försökt nå honom, rapporterar P4 Malmöhus. Därmed är det olämpligt att genomföra huvudförhandlingen från en plats som tingsrätten inte har kontroll över, resonerar Malmö tingsrätt.

Paludan har via sin advokat framfört att det finns en allvarlig hotbild mot honom och om han reser till Sverige får han inte med sig sitt danska livvaktsskydd.

Det var när tingsrätten skulle delge honom åtalet som han slängde på luren. Eftersom delgivningen drog ut på tiden fanns risk för att preskriptionstiden för ett av de brott han är åtalad för, förolämpning, skulle överskridas.

Om Rasmus Paludan ska anses vara delgiven åtalet även i den del som gäller förolämpning är fortfarande inte avgjort, uppger chefsrådman Nicklas Söderberg för TT.