Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Ligaledare åtalas för knarksmuggling

TT

Uppdaterad 10.05 | Publicerad 09.32

Mannen, som är dansk medborgare, åtalas i Malmö tingsrätt bland annat för synnerligen grov narkotikasmuggling. Arkivbild.

En 27-årig dansk medborgare åtalas i Malmö tingsrätt för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling och flera andra narkotikarelaterade brott. Mannen var ledare för ligan Los Suecos i Spanien. Där blev han gripen, erkände medhjälp till mord och utlämnades sedan till Sverige.

”Efter att ha erkänt sig skyldig till medhjälp till mord ingick mannen ett avtal, en så kallad 'plea bargain', med spansk åklagare vilket medförde att han i Spanien dömdes till ett i sammanhanget kortare fängelsestraff”, säger statsåklagare Lisa Åberg i ett pressmeddelande.

Mannen är dansk medborgare, men har levt större delen av sitt liv i Sverige. Först greps han i Dubai 2020 och avvisades till Danmark. Därifrån överlämnades han sedan till Spanien, eftersom han var efterlyst där.

Från Spanien utlämnades han därefter till Sverige där han var misstänkt för de brott han nu åtalats för.

Bevisningen mot honom bygger till stor del på uppgifter från en dekrypterad kommunikationstjänst, Encrochat. Enligt åtalet har han varit inblandad i hanteringen av totalt 54 kilo kokain, en brottslighet som ska ha styrts från Dubai och utförts i samarbete med kriminella aktörer i bland annat Nederländerna, Belgien, Danmark och Sverige.

Enligt åklagaren erkänner han narkotikabrottsligheten, men förnekar ett fall av synnerligen grovt vapenbrott som han åtalats för. Rättegången inleds den 27 september.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln