Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Anni Dewanis make inför rätta i dag

Publicerad 2014-10-06

Familjen: ”Har varit fyra år av ren tortyr”

Fyra år har gått sedan svenska Anni Dewani, 28, mördades på sin bröllopsresa i Sydafrika.

I dag inleddes rättegången mot hennes make som misstänks ha beställt mordet.

I rätten har Shrien Dewani uppgett att han är bisexuell – vilket har sagts kunna ligga till grund bakom ett av hans motiv.

Anni Dewani från Mariestad och den brittiske affärsmannen Shrien Dewani, i dag 34, gifte sig i Indien 2010 och åkte på bröllopsresa till Sydafrika.

Men de hann bara vara gifta i 16 dagar.

Hittades skjuten

Den 13 november 2010 hade paret varit på en restaurang.  Shrien Dewani har senare hävdat att hans fru ville ”se  slummen” och att de därför körde runt i kåkstaden Gugulethu utanför Kapstaden sent på kvällen.

Plötsligt stoppades taxibilen av beväpnade rånare.

Chauffören och Shrien Dewani tvingades ut på gatan medan de två rånarna körde iväg med bilen som Anni Dewani fortfarande satt i.

Dagen efter hittades hon mördad i baksätet på taxin. Skjuten till döds.

Tre män har hittills dömts för inblandning i dådet. Först dömdes Zola Tonga till 18 års fängelse för mord, kidnappning och grovt rån. I augusti 2012 erkände Mngenis medhjälpare Mziwamadoda Qwabe. Han dömdes till 25 års fängelse. I december samma år dömdes 25-årige Xolile Mngeni, 25, till livstids fängelse för att ha utfört mordet.

Rättegången inleds

Men också Shrien Dewani anklagades för att vara inblandad i mordet på sin hustru.

Under rättegången i december 2010 vittnade Zola Tonga om att britten gett honom 15 000 kronor samma dag som paret kom till Sydafrika för att leja några att döda hans fru.

Dagen efter gick Shrien Dewani in på en polisstation i Bristol i sydvästra England och anmälde sig själv och greps för stämpling till mordet.

Sydafrika har velat få honom utlämnad sedan dess, men Shrien Dewani, som nekar till alla anklagelser, har kämpat emot och överklagat beslutet i flera brittiska instanser med hänvisning till att han skulle vara för sjuk.

Förgäves.

I april i år verkställdes utlämningen och Shrien Dewani flögs till Kapstaden.

I dag på morgonen inleddes rättegången mot honom.

Där har Shrien Dewani uppgett att han anser sig vara oskyldig till anklagelserna. I ett uttalanda som hans försvarare Francois van Zyl

läst upp har han också meddelat att han är bisexuell.

”Mina sexuella möten med män var mestadels fysiska upplevelser eller mejlkonversationer med personer jag träffat på nätet eller på klubbar, inklusive prostituerade”, löd uttalandet enligt Sky News.

Kan vara motiv

Ett påstått motiv till mordet är att Shrien Dewani är homosexuell och ångrade sitt äktenskap, skriver TT. Och enligt Sky News förväntas en tysk man vara ett av huvudvittnena under rättegången. Han ska ha uppgett att Shrien Dewani betalade honom för sex under månaderna innan mordet och att britten ska ha sagt att han ångrade förlovningen med Anni Dewani, men att han skämdes för mycket för att bryta upp.

Anni Dewanis äldre syster Ami har sagt till Sky News att hennes lillasyster ringde henne några veckor före bröllopet och sa förhållandet med Shrien Dewani inte var bra.

– Jag trodde bara att hon var stressad och sa att det skulle bli bättre. Jag skulle ha sagt till henne att göra slut. Om jag hade gjort det kanske hon hade levt i dag. Det plågar mig fortfarande, säger systern.

”Vill veta vad som hände”

Anni Dewanis familj har rest från Sverige för att vara på plats.

– Vi ser fram mot det och att äntligen få ett avslut. Det har varit fyra år av ren tortyr, vi vill ha konkreta svar nu, har Anni Dewanis farbror Ashok Hindocha tidigare sagt till Aftonbladet.

Sky News har intervjuat Anni Dewanis pappa Vinod Hindocha inför rättegången.

– Sedan den hemska dagen har det varit en lång tid av tortyr. Vi saknar henne varje minut, säger han.

– Allt jag vill är att få veta vad som hände.

ANNONS