Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Livstid för mordet på Anni Dewani

Publicerad 2012-12-05

En domstol i Kapstaden dömde i dag Xolile Mngeni, 25, till livstids fängelse för mordet på svenskan Anne Dewani.

Det är den tredje mannen som döms i målet - tidigare har två andra män dömts till långa fängelsestraff.

28-åriga Anne Dewani mördades under sin smekmånad i Sydafrika i november 2010.

Domaren Robert Henney dömde 25-årige Mngeni till livstids fängelse. Åklagaren i rättegången har hävdat att Mngeni utförde mordet i november 2010. Enligt åtalet ska Anne Dewanis engelske man Shrien Dewani, 30, ha övertalat Mngeni att utföra dådet och få det att likna ett bilrån, uppger AP.

Två gärningsmän redan dömda

Paret var på väg till en bar i kåkstaden Gugulethu utanför Kapstaden. Beväpnade rånare stoppade plötsligt chauffören och tvingade ut honom på gatan. Anni Dewani sköts ihjäl med tre skott och enligt domstolen var det Mngeni som sköt.

Tidigare har två andra män dömts för inblandning i mordet. Först dömdes Zola Tonga till 18 års fängelse för mord, kidnappning och grovt rån. I augusti i år erkände Mngenis medhjälpare Mziwamadoda Qwabe. Han dömdes till 25 års fängelse.

Maken begärd utlämnad

Anni Dewani arbetade som ingenjör på Ericsson i Stockholm, men flyttade till London när förhållandet med mångmiljonären Shrien Dewani blev seriöst.

De gifte sig i oktober 2010 och 300 gäster från hela världen var inbjudna till bröllopet. Paret hann vara gifta i 16 dagar innan Anni mördades under deras smekmånad i Sydafrika.

En av de gripna männen pekade tidigt i polisutredningen ut Anni Dewanis man som inblandad i mordet. Han är misstänkt för stämpling till mord men förnekar all inblandning. Den 30-årige mångmiljonären har begärts utlämnad till Sydafrika men processar nu för att slippa det, uppger AP.