Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Domare kräver förklaring efter försvinnande

TT-AFP

Publicerad 2024-08-09 10.19

Anhängare till den katalanska separatistledaren Carles Puigdemont väntade på hans ankomst nära det katalanska parlamentet under torsdagen.

Efter talet vid regionparlamentet försvann Kataloniens tidigare separatistledare spårlöst – trots omfattande eftersökningar av polis. En spansk domare vill få svar om försvinnandet.

Tidigare separatistledaren Carles Puigdemont meddelade själv att han var tillbaka i exil i Belgien.

Den spanske domaren Pablo Llarena, som utfärdat Carles Puigdemonts arresteringsorder, kräver förklaringar från polisen och inrikesdepartementet angående separatistledarens försvinnande.

Generalsekreteraren för Puigdemonts parti Junts, Jordi Turell, uppger under fredagsmorgonen i katalansk radio att separatistledaren är tillbaka i Waterloo i Belgien där han är bosatt, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Han säger även att han ätit middag med Puigdemont i Barcelona redan på tisdagskvällen, och han ska därmed ha befunnit sig i landet långt innan han syntes offentligt.

Puigdemont bekräftar själv senare på X att han är tillbaka i Waterloo i Belgien efter ”några extremt svåra dagar”.

Under torsdagen dök Puigdemont upp i Barcelona inför valet av ny ledare i regionparlamentet. Det efter sju år i exil i Belgien och med en pågående nationell arresteringsorder.

Han möttes av jubel av sina anhängare, men försvann snabbt efter sitt tal.

Ankomsten var meddelad och den regionala polisen, känd som Los Mossos, var ansvariga för operationen att gripa honom under vistelsen. Nu misstänks två poliser för att ha hjälpt honom att fly.