Kamala Harris har fått en flygande start

TT

Publicerad 20.53

Vicepresident Kamala Harris vinkar från Air Force Two på väg till ett kampanjmöte i Milwaukee.

USA:s vicepresident Kamala Harris har fått tillräckligt med stöd för att säkra nomineringen som Demokraternas presidentkandidat i augusti. Samtidigt har hennes kampanjkassa fyllts på rekordsnabbt.

Harris har mötts av en våg av stöd som kandidat till presidentposten efter att president Joe Biden i söndags meddelade att han hoppar av. Kartläggningar som gjorts av CNN respektive nyhetsbyrån AP visar att en majoritet av de nära 4 000 demokratiska delegaterna stödjer Harris.

Delegaterna har valts ut av partiet i de olika delstaterna för att representera sina elektorsområden. Deras besked om att de stödjer Harris är inte bindande förrän den digitala röstningsprocessen ägt rum den 7 augusti, men det är inte troligt att deras inställning ändras, enligt BBC.

En rivstart

Harris fick en rivstart på sin kampanj när Joe Biden efter att ha tillkännagivit sitt avhopp direkt gick ut och markerade sitt helhjärtade stöd för Harris som presidentkandidat.

Det har fyllts på av demokratiska tungviktare som bland andra Chuck Schumer, senatens majoritetsledare, Hakeem Jeffries, representanthusets minoritetsledare och den tidigare talmannen Nancy Pelosi. Däremot har ännu inte den tidigare presidenten Barack Obama gett sitt stöd.

Ingen har heller gått ut och utmanat Harris om nomineringen. Michigans guvernör Gretchen Whitmer och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom är några som det spekulerades om, men de har unisont ställt sig bakom Harris.

Över en miljard

Flera stora bidragsgivare till Demokraterna har också omgående ställt sig bakom Kamala Harris som presidentkandidat. Bara mellan söndag och måndag kväll hade hon fått in över 100 miljoner dollar, över en miljard svenska kronor, rapporterar CNN. De kommer från 1,1 miljoner bidragsgivare, varav 62 procent av dem är förstagångsgivare.

Demokraternas presidentkandidat utses formellt på partikonventet i Chicago den 19–22 augusti. På konventet deltar uppemot 4 700 delegater – 4 000 delegater från USA:s delstater samt 700 så kallade superdelegater, däribland tidigare presidenter, partiledare och en del av partiets valda företrädare.