Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

S: Klimatministern måste förklara sig

TT

Publicerad 2024-08-30 08.59

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) när de presenterade den förändrade reduktionsplikten.

Miljöministern pekade vid en pressträff på ett scenario där Sverige når EU:s klimatkrav med den höjda reduktionsplikten.

Men hon nämnde inte att att det finns ett annat lika sannolikt scenario där kraven inte nås, vilket SVT rapporterat om.

Nu vill Socialdemokraterna att miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) kommer till riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att förklara sig.

– Att på det här sättet vilseleda svenska folket är under all kritik, säger partiets talesperson i klimatfrågor, Anna-Caren Sätherberg.

I intervjuer har finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Pourmokhtari kallat det mer optimistiska scenariot för ett ”huvudscenario”, men det finns inget sådant enligt Naturvårdsverket som tagit fram siffrorna.

– Det är många osäkerheter när man tar fram scenarier, så vi har tagit fram två olika. Vi bedömer att båda är lika sannolika, säger Sara Almqvist, enhetschef på Naturvårdsverket, till SVT.

Pourmokhtari avfärdar att hon skulle ha valt bort ett scenario och säger till SVT att hon endast fått ett ”huvudscenario” presenterat för sig:

– Jag har inte suttit med två scenarion och valt det bästa. Våra myndigheter har presenterat scenarion till Regeringskansliet, sedan har Regeringskansliet gjort sina beräkningar och sedan får vi beräkningarna, säger ministern.

Sätherberg kallar dock agerandet för ”siffertrixande”.

– Nu får Romina komma till utskottet och svara på det här med huvudscenario, säger hon.

Det dröjer dock innan utskottet kan kalla ministern. Det första sammanträdet efter sommaren är i mitten av september.

Följ ämnen i artikeln