Ministerns soldäck är olagligt – nu har det jämnats med marken

Uppdaterad 17.15 | Publicerad 16.40

Ministern Carl-Oskar Bohlin (M) är djupt kritisk till de nuvarande reglerna för strandskydd och har beskrivit dem som ”kafkaartade”.

Nu har hans lyxiga soldäck på tomten dömts ut som olagligt eftersom det är uppfört utan dispens.

Lösningen: jämna hela bygget med marken.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, bor vid en sjötomt längs Dalälvens strand. Ett stenkast från huset låg fram till nyligen ett trädäck med tillhörande brygga. Bohlin har ofta lagt ut bilder på sina sociala kanaler från anläggningarna, bland annat en som visar ett litet sjöflygplan förtöjt vid däcket.

Borlänge kommun har under våren inspekterat bryggan och trädäcket för att säkerställa att alla tillstånd är i sin ordning. Slutsatsen var att däcket bryter mot strandskyddet, som finns till för att allmänheten ska ha tillgång till sjöar och hav.

Det olagliga trädäcket.

I dag är allting borta.

Som en del i inspektionen kallades en biolog in. Biologen konstaterade att Bohlins soldäck utgjorde en väsentlig påverkan på naturvärden och friluftsliv i området. ”Flora och fauna behöver naturliga strandzoner och dessa miljöer minskar ju mer strandzonerna hårdgörs eller används för andra anläggningar” skriver biologen i ett yttrande.

Har stångats mot den länge

I början av juli riktade kommunen ett tydligt krav till Bohlin – att trädäcket måste bort. Efter det har ministern skickat in bilder till kommunen som visar att hela däcket är jämnat med marken. Det som återstår är brun jord och hjulspår.

”Efter vidtagen åtgärd bedömer miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att det inte föreligger några överträdelser av miljöbalken eller plan- och bygglagen. Därmed avslutas ärendet utan vidare ingripande.” skriver kommunen i det senaste beslutet.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Bohlin har varit en ihärdig kritiker av dagens strandskyddsregler. I ett inlägg på Facebook från november 2021 gick han till hårt angrepp mot dåvarande regering eftersom den inte avskaffade det generella strandskyddet. ”Jag har stångats mot den länge och blivit mer än en gång provocerats av dess kafkaartade effekter för enskilda.” skrev Bohlin.

Hans egen regering vill luckra upp strandskyddet så att det blir lättare att bygga vid mindre vattendrag.

”Fler ska få bygga nära vattnet”

Bohlin skriver i ett yttrande till kommunen att trädäcket fanns på tomten när han köpte den och att han inte har tillfört några byggnationer sedan köpet.

I ett sms till Aftonbladet skriver han vidare att han inte hade några skäl att tro att däcket inte var uppfört i behörig ordning. Nu har han tagit bort däcket som saknade dispens.

Du har tidigare varit kritisk till nuvarande strandskyddsbestämmelser. Anser du att man ska kunna uppföra ett däck så här nära vattnet?

– Mitt och Moderaternas engagemang i strandskyddsfrågor har varit präglat av att vi tycker att fler ska få möjlighet att bygga bryggor och bo nära vatten, inte bara vid strandtomter som likt min egen varit bebyggda innan 1975 då det allmänna strandskyddet infördes.