Aftonbladet

Dagens namn: Uno

S uppmaning: Dela ut broschyr om gängen

Uppdaterad 12.14 | Publicerad 09.56

På en pressträff uppmanar Socialdemokraterna regeringen till två drag mot gängen:

Be polisen resa runt i klassrum och dela ut broschyrer om gängen.

Under onsdagsförmiddagen höll Socialdemokraterna en pressträff om de kriminella gängen och dess rekrytering. Där medverkade Teresa Carvalho, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Socialdemokraterna meddelar två förslag som man vill att regering genomför. Det ena att polisens informationsblad ”Gängsnacket” ska delas ut för att informera om gängkriminaliteten. Och det andra att polisen ska resa runt i landets klassrum för att informera ungdomar.

– Vi måste öka den allmänna kunskapen om vad konsekvenserna kan bli för den som dras in. Och unga måste varnas för gängen, på samma sätt som vi alltid varnat för fula gubbar, säger hon.


Utdrag ur Polisens broschyr ”Gängsnacket”.

Hon säger också att S och regeringen ofta är överens om de repressiva delarna.

Socialdemokraterna har sedan tidigare föreslagit en särskild utskrivningsprövning. Den ska inte vara tidsbestämd utan var sjätte månad ska det prövas om den unge riskerar att begå fortsatt brottslighet.

– Det skulle göra stor skillnad, för dagens system med max fyra år på Sis-hem är uppenbart orimligt, säger Teresa Carvalho.

Men samtidigt menar hon att längre straff inte räcker för att knäcka gängen.

– Man måste också stoppa nyrekryteringen, men där har inte regeringen någonting att komma med.

Bakgrunden till de två initiativen menar S är att mer behöver göras för att för att förebygga att unga dras in i kriminaliteten.

– Omedelbart ska polisen få i uppdrag att besöka klassrum för att berätta om gängen och hur de rekryterar. Vi måste höja barn och unga motståndskraft.

– Vi vill också att regeringen ser till att informationsbladet ”gängsnacket” skickas ut till samtlig svenska hushåll med barn i skolåldern, fortsätter hon.

Teresa Carvalho (S)

Följ ämnen i artikeln