Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Risken för global vattenbrist större än man trott

Publicerad 12.18

Vindriktningar, skogs- och jordbruk samt avskogning är bara några parametrar som forskare måste ta hänsyn till för att beräkna hur kretsloppet mellan regn- och  vattenförsörjningen kan se ut i framtiden. Bild från Anderna.

Att trygga jordens vattenförsörjning framåt är en av de stora globala utmaningarna. Och hur grannländer brukar sin jord kan påverka ett annat lands nederbörd. Nu presenterar forskare en ny metod för att beräkna hur en global vattenbrist kan uppstå med politiska konflikter som följd. Och riskerna är större än man tidigare trott.

Forskning vid Stockholms universitet presenterar nu en ny metod för att beräkna risken för vattenbrist globalt. Studien visar att risken kan vara större än man tidigare trott. Förutsättningarna i de områden där vatten avdunstar och blir regn är avgörande för hur vattnets naturliga cykel fungerar.

– Vattenförsörjningen har egentligen sitt ursprung i den fukt som avdunstar från land eller i havet och färdas i atmosfären innan den faller som regn. Men det förbiser man ofta när man bedömer vattentillgången i världen, säger Fernando Jaramillo, forskare i naturgeografi vid Stockholms universitet och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Vattnets kretslopp beroende av många olika system

Nederbörden på jorden är beroende av många olika strömmar för att systemet ska fungera, både i atmosfären och på land och i hav, vilket gör den nya metoden för riskberäkning mer heltäckande. Inom meteorologi är en vindriktning den riktning vinden kommer ifrån. Begreppet 'uppvind' är i riktning mot vindens källa och 'nedvind' är i riktningen bort från källan. Studien belyser vikten av att använda dessa begrepp i riskbedömningar, som ett komplement till vattenströmmarna uppströms och nedströms. Om avskogning och jordbruksutveckling dominerar kan mängden fukt som vegetationen avger minska, vilket påverkar nederbörden.

– I Sydamerika ligger till exempel större delen av Amazonasbassängen nedströms bergskedjan Anderna och får sitt vatten därifrån, samtidigt som stora delar av Anderna får sitt regn från avdunstning i Amazonas regnskog, vilket gör dessa båda regioner beroende av varandra för vattenförsörjning, säger Fernando Jaramillo.

Tillgången till färskvatten i framtiden är en fråga som kan skapa spänningar mellan regioner och leda till politiska meningsskiljaktigheter menar forskarna.

– Vi hoppas att resultaten i denna studie kan hjälpa till att visa var och hur samarbetsstrategier och åtgärder bör sättas in för att minska risken för vattenrelaterade konflikter. 

ANNONS