Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Torka bakom ökad avskogning i Amazonas

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2024-08-09

Avskogningen av Amazonas regnskogar i Brasilien ökar för första gången på länge. Långvarig torka – och en strejk bland miljöarbetare – är några av orsakerna. Samtidigt har avskogningen nästan halverats sedan 2023.

Följ ämnen

Omkring 666 kvadratkilometer regnskog försvann i Amazonas under juli, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar nya siffror från Brasiliens miljödepartement.

Det innebär att avskogningen ökar för första gången på 15 månader.

Utbredd torka och det faktum att en strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor utbrutit bland personal som arbetar med att motverka skövling, uppges vara några av orsakerna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Torkan ökar risken för bränder. Under juli registrerades rekordmånga bränder i regnskogsområdena, enligt Reuters. Över 11 400 bränder har rasat under den gångna månaden, visar satellitbilder från Brasiliens rymdmyndighet Inpe. Det är den högsta julisiffran sedan 2005. Vanligtvis brukar torrperioden nå sin kulmen först under under augusti och september. Att julivädret i år är så torrt anses bero på mänsklig påverkan på klimatet.

Värre under Bolsonaro

Julis ökning till trots ligger avskogningen på avsevärt lägre nivåer med Luiz Inácio Lula da Silva på presidentposten, än då hans föregångare, högerpopulistiske Jair Bolsonaro, styrde landet.

I juli 2022, det sista året av Bolsonaros presidentskap, var avskogningen dubbelt så stor som under juli 2024, enligt Inpe.

Under de senaste tolv månaderna har Amazonas förlorat 4 300 kvadratkilometer skog – en yta cirka tre gånger större än London. Det innebär att avskogningen minskat med nära 46 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod, uppger miljödepartementet.

Brasiliens miljörykte

Som världens största regnskog spelar Amazonas en avgörande roll för att motverka den globala uppvärmningen, tack vare de enorma mängder växthusgaser som skogarna absorberar.

Att värna regnskogen och återupprätta Brasiliens miljöanseende i omvärldens ögon har blivit något av ett signum för vänsterledaren Lula da Silvas presidentskap. Ambitionen är att helt stoppa den illegala skövlingen till 2030, ett löfte som har hyllats internationellt.

Sedan Lula da Silva tillträdde i januari 2023 har hans regering satt in militär för att driva bort illegala skövlare och guldgrävare, slussat pengar till hållbarhetsprojekt och lagt fram planer för att skydda urfolksmark i regnskogen.