Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Tingsrätten utryms – misstänkt farligt föremål

Uppdaterad 11.57 | Publicerad 10.32

Arkivbild.

Tingsrätten i Göteborg har spärrats av efter att ett misstänkt farligt föremål hittats i en väska. En person har gripits.

– Det hittades i röntgen i säkerhetskontrollen, säger Maria Broberg, säkerhetschef på tingsrätten.

Delar av tingsrätten i Göteborg utryms och rättegångssalar inryms, uppger polisen. Dessutom har ett område runt tingsrätten spärrats av, från gamla Ullevi och Skånegatan. Biltrafik samt gång- och cykeltrafik påverkas.

– Föremålet hittades i röntgen i säkerhetskontrollen. Jag har gjort bedömning att det skulle kunna var farligt, säger Maria Broberg, säkerhetschef på tingsrätten.

Personen skulle in på tingsrätten strax före klockan 10 på måndagsförmiddagen när säkerhetspersonalen reagerade på ett föremål i personens väska. Med en gång beslutades det om att inrymma de personer som befann sig i rättegångssalarna och utrymma de som kunde fås ut.

– Vi kan inte utesluta fara för de som är i lokalerna. Vi utgår från att det är ett misstänkt farligt föremål, och agerar därifrån också, säger polisens presstalesperson Jens Andersson.

Var personen hotfull i säkerhetskontrollen?

– Det är inte mitt intryck.

Personen som stoppades i säkerhetskontrollen har haft en förklaring till varför han haft föremålet med sig, säger Jens Andersson.

– Vi undersöker nu vad det är för något, så får vi se vad det landar i.

Nationella bombskyddet är på plats och har börjat arbeta på platsen.

Vid 11.53 var nationella bombskyddet klara på platsen och kunde föra bort föremålet som ska genomgå en teknisk undersökning. En man har gripits i ärendet.

Händelsen utreds som försök till allmänfarlig ödeläggelse. Avspärrningarna vid tingsrätten har hävts.