Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Extremvärmen slår flera rekord under dygnet

Publicerad 17.16

Genrebild: Under augusti/september förväntas vissa delar av Sahara få 500 % mer regn än normalt.

Tropisk natt vid Barfkhanehbergen i Mali på 3247 meters höjd. Nationellt värmerekord i Tarempa i Indonesien och 52 °C i Shush, Iran vilket är den högsta hittills uppmätta temperaturen det här året. Flera rekord runt om i världen sattes det senaste dygnet.

Följ ämnen

Under de senaste dagarna har flera värmerekord uppmätts runt om i världen. Bland annat är 52,0°C i Shush, Iran igår tangerat världsrekordet för den högsta temperaturen i augusti i år.

Fler rekord:

22,5°C vid Barfkhaneh bergen - (Tropisk natt) 3247 möh.

Nationellt värmerekord (så kallad augustinatt) uppmättes till 28,4°C i Tarempa i Indonesien natten till igår.

Huvudstaden på Maldiverna Male uppmätte nytt augustirekord med 33.4 °C. Och Maldiverna har brutit värmerekordet 15 månader i rad.

Franska Polynesien uppmätte högsta nattemperatur någonsin en augustinatt med 28.4 °C.

De senaste 30 åren har havsnivån stigit nästan 1 dm enligt WMO, där framför allt Stilla havets ögrupper är extra utsatta.

Ett ovanligt väderfenomen drabbar just nu Saharaöknen, som normalt sett är ett av de torraste områdena på jorden. Under augusti/september förväntas vissa delar av Sahara få >500% mer regn än normalt, något som bara sker ungefär en gång per decennium.

Källor: WMO, Klart.se, GP, Extreme Temperatures Around The World.

Högsta temperaturen någonsin  uppmättes i Death Valley i USA. I juli 1913 uppmättes 56,7 grader vid Furnace Creek i Death Valley.