Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

En till död i Death Valley

TT-AP

Publicerad 2024-08-14

En bärgningsbil drar upp bilen vars ägare körde av vägen efter att ha drabbats av värmeslag i 48 graders värme i Death Valley i Kalifornien.

Hettan vid jordens hetaste plats, nationalparken Death Valley i Kalifornien i USA, har krävt sommarens andra dödsfall, enligt ett pressmeddelande från parken. En 57-årig man vinglade tillbaka från en vandringsled, pratade osammanhängande men vägrade hjälp, satte sig i sin bil och körde ned för en slänt.

Mannen hjälptes ur bilen och in i skugga men dog kort därpå, just före det att ambulans hann fram. Dödsorsaken har konstaterats vara värmeslag. Dagen det hände, den 1 augusti, var det över 48 grader i parken.

I juli, en dag då termometern visade 53,3 grader, dog en mc-förare av värmeslag och fem andra behövde vård. En turist från Europa fick tredje gradens brännskador efter att, mycket kort, ha gått barfota.

Under sommarmånaderna når dagstemperaturerna i luften i genomsnitt 45 grader. Ytan på material och föremål kan bli mycket hetare än så. I juli 1972 nådde marktemperaturen 93,9 grader i området.

Death Valley är platsen där den högsta temperaturen på jorden, i modern tid, har uppmätts. I juli 1913 uppmättes 56,7 grader vid Furnace Creek i Death Valley.