Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Skogsbränder större utsläppsbov än Ryssland

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-08-28 17.52

Brandsäsongen i Kanada 2023 kantades av flera rekord, bland annat vad gäller storlek och kostnaderna för bekämpning. Arkivbild.

Rekordstora skogsbränder plågade Kanada förra året. Det ledde till större utsläpp av koldioxid än vad några av världens största utsläppsländer gör sig skyldiga till genom att elda fossila bränslen under ett år, enligt en ny studie.

Över 15 miljoner hektar skog, motsvarande omkring 4 procent av Kanadas totala skogsareal, stod i lågor förra året. Brandsäsongen var den värsta som registrerats i landet med rökpartiklar som färdades via jetströmmen hela vägen till Sverige.

Det var en katastrof för samhället med över 230 000 personer som tvingades lämna sina hem och försämrad luftkvalitet som drabbade långt många fler människor än så.

Totalt eldhärjades ett område sju gånger genomsnittet för de föregående 40 åren.

Stora utsläpp

Mellan maj och september 2023 släppte bränderna ut 647 teragram (ett teragram är en biljon gram) kol, enligt uppskattningar från forskare vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasas Jet Propulsion Laboratory. De har gjort beräkningarna genom att studera satellitbaserade observationer av kolmonoxid i rökplymerna.

Det är långt större utsläpp än under en genomsnittlig brandsäsong i Kanada. Och koldioxidutsläppen översteg också de respektive utsläppen från fossila bränslen i sju av de tio största utsläppsländerna 2022, däribland Ryssland, Japan, Iran och Tyskland.

Bara Kina, Indien och USA släppte ut mer koldioxid från fossila bränslen under perioden, enligt studien som är publicerad i vetenskapstidskriften Nature.

Ökad risk

Risken för skogsbränder väntas öka med klimatförändringens stigande temperaturer.

2023 var det varmaste året som uppmätts globalt och de främsta drivkrafterna bakom brändernas spridning var utbrett varmt och torrt väder i Kanada, enligt forskarna.

De kanadensiska skogarna fungerar som kolsänka och tar upp mer koldioxid från atmosfären än vad de släpper ut. På så sätt hjälper de till att bromsa farten i den globala uppvärmningen. Men stigande temperaturer och ökad brandrisk bidrar till oro för skogarnas roll som kolsänka på lång sikt, konstaterar forskarna.