Glaciärerna i Anderna smälter snabbt bort – forskare: Är chockade

Uppdaterad 12.52 | Publicerad 12.45

En glaciär på Svalbard, snart ett minne blott, enligt forskarna.

Glaciärerna i Anderna har krympt.

Nu är de mindre än de varit på över 10 000 år, enligt en studie i tidskriften Science.

– De är mindre än de någonsin varit under den mänskliga civilisationen. Nedsmältningen går snabbare än vi hade väntat oss. Resultaten chockade oss, säger Drew Gorin, vid University of California i Berkley, en av forskarna bakom rapporten, till Ekot.

Han och de andra forskarna i gruppen har mätt kemiska innehållet i klippor vid kanten av flera glaciärer i Anderna. Deras slutsats är att stenen inte varit utan ett istäcke sedan människorna började med jordbruk för lite mer än 10 000 år sedan.

Och enligt forskarna är det som händer i Anderna i Sydamerika bara en förvarning om vad som komma ska i resten av världen.

Per Holmlund, professor i glaceologi vid Stockholms universitet, har läst studien och anser att det behövs mer forskning för att dra helt säkra slutsatser om detaljerna. Men han håller med om att trenden är tydlig, både i Anderna och när det gäller glaciärer på andra håll – även i Sverige.

– Ja, det finns få områden i världen där det inte är så stora förändringar i dagens läge. Den generella trenden är ju att alla håller på att minska, precis runt hela världen, säger han till Ekot.

Minskade glaciärer i olika delar av världen har varit känt länge, som i Alperna och Himalaya. Tidigare i år blev Venezuela det första landet i modern tid som förlorat sin sista glaciär.

Drew Gorin räknar med att alla glaciärer i Anderna kommer att försvinna.

– Beroende på utsläpp av växthusgaser och vad vi människor gör fram till nästa århundrade. Vi kan gå tillbaka till en värld där det inte finns någon is någonstans på planeten, säger han.

ANNONS