Spår av kokain i hajar utanför Brasilien

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-07-27 23.19

En av de hajar som undersöks på Oswaldo Cruz Foundation i Rio de Janeiro för att se om den har kokain i kroppen.

Forskare i Brasilien har gjort ett ovanlig upptäckt: hajar med spår av kokain i muskler och lever har hittats utanför Brasiliens kust.

Totalt rör det sig om 13 exemplar av arten vitprickig spetsnoshaj som testats positivt för den centralstimulerande drogen.

Forskarna bakom studien, som publicerats i tidskriften Science of the Total Environment, ville ta reda på hur illegal drogkonsumtion påverkar det marina livet. De valde därför att testa en mindre art hajar som lever på små områden nära kusten, där risken för exponering av drogen är högre än längre ut till havs, skriver CNN.

Spåren av kokain antas komma från avloppsvatten från människor som tar drogen och från olagliga laboratorier, uppger en av studiens medförfattare, Enrico Mendes Saggorio för tv-kanalen.

– Oavsett var drogen kommer ifrån – vilket vi än så länge inte kan fastslå – så visar resultaten att kokain handlas i stor utsträckning i Brasilien, säger samma forskare till The Guardian.

– Jag hade redan hittat kokain i floder som mynnar ut i havet utanför Rio, men det var en överraskning att hitta det i hajar och i så stor utsträckning, säger Saggorio till tidningen.

Forskarna har inte kunnat fastslå huruvida kokain skadar hajarnas hälsa, men tidigare forskning har visat att narkotika skadar andra djur, som exempelvis fiskar och musslor.

En ytterligare aspekt som forskarna har svårt att bedöma är vilka effekter kokainhajkött kan få på människor som äter av det.

ANNONS